Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali houbařku, která byla zaklíněná mezi stromem a skalní stěnou

K záchraně seniorky, která v úterý 18. září 2012 odpoledne sjela při houbaření více než 10 metrů ze skály, ale naštěstí se zachytila o vzrostlý strom, vyjely do Oder, místní části Klokočůvky, hned tři jednotky profesionálních hasičů.

Hasiči ji našli na poutním místě Maria skála zhruba ve výšce 12 metrů zaklesnutou za strom.

Operační středisko bylo o události informováno v úterý před čtvrtou hodinou odpolední. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic Bílovec a Vítkov a s nimi lezecká skupina HZS MSK ze stanice Nový Jičín.

První byli na místě hasiči z Vítkova. Průzkumem zjistili, že seniorka je zaklíněna mezi stromem a skalní stěnou ve výšce asi 12 metrů, je plně při vědomí a komunikuje.

Jeden z hasičů z vítkovské stanice se k ní slanil a zajistil ji ke stromu, aby nespadla, a ještě jí poskytl první pomoc. Postupně na místo dojeli i profesionální hasiči z Bílovce a lezecká skupina z Nového Jičína.

Hasiči postavili k seniorce vysunovací žebřík NOR-BAS. Zraněnou ženu (ročník 1943), již s ochranou přilbou na hlavě, spustili dolů pomocí lezecké techniky (za spolupráce všech příslušníků HZS MSK) a předali ji Zdravotnické záchranné službě. Ta ženu odvezla do nemocnice.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet