Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistrovství ČR kynologických týmů se zúčastnil i psovod HZS Libereckého kraje

O uplynulém víkendu se konal VIII. ročník mistrovství České republiky záchranných psů, psovodů složek IZS. A mezi nimi nechyběl ani psovod nstržm. Pavel Málek, který slouží mezi profesionálními hasiči na turnovské stanici.

Tým se skládal ze tří lidí, a to vedoucího, kterým jsem byl já, dále psovod sutina nprap. Martin Nedojedlý a psovod plochy kpt. Veronika Smějová, oba ze Záchranného útvaru Hlučín,“ představil své lidi Pavel Málek.

Jak pokračoval, po poradě vedoucích týmů a slavnostním zahájení začala po setmění samotná práce.

Já jsem samozřejmě vylosoval číslo jedna, a tak jsme šli na řadu jako první,“ směje se Pavel Málek. Pak následoval přejezd na místa nasazení, přičemž obě probíhala najednou.

Sutinář měl polorozpadlý dům, ve kterém měl 4 figuranty, plochař nasadil psa v nedalekém velice strmém srázu a hledal 6 lidí.

Oba měli na hledání 30 minut, nálezy předávali mně pomocí radiostanice a já jsem je hlásil rozhodčím. Denní část byla obdobná, jen s tím rozdílem, že se prohodily počty figurantů,“ popisoval Málek.

Za každý nález bylo 100 bodů, přičemž Pavlův tým našel 14 lidí z 20, a to stačilo na 5. místo z deseti zúčastněných. Mezi zúčastněnými byla také MP Praha, MP Ostrava PČR, SDH Hejnice, SZBK ČR, ZBK JmK ČR, KZJ ČR a Slovenský tým K7.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet