Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár stodoly v Sovínkách zaměstnal brzy ráno tři hasičské jednotky

Původně požár domu byl nahlášen na tísňovou linku HZS SČK krátce po páté hodině ranní.

Na místo požáru byly vyslány dvě jednotky profesionálních hasičů a to ze stanice Benátky nad Jizerou s CAS 24 T-815 a ze stanice Mladá Boleslav s CAS 32 T-815 a AP 27 T-815. Dále byla povolána JSDH obce Bezno s CAS 32 T-138. Současně na místo vyjel také vyšetřovatel požárů.

Při jízdě k zásahu bylo upřesněno místo požáru a to za obcí Sovínky směrem na Všelisy. Zde se nachází zemědělská usedlost zvaná Klučky. Při příjezdu první jednotky na místo události bylo zjištěno, že hoří zemědělská budova – stodola.

Plameny již zasáhly střešní konstrukci a objekt tak byl zasažen z cca 1/3. Jednotky provedly bojové rozvinutí a začaly požár hasit s cílem zabránit rozšíření požáru na další části střechy. Průzkumem bylo zjištěno, že v objektu se téměř nic nenachází a je zřejmně opuštěný.

V objektu hořely dřevěné konstrukce a odpad (dřevo, pneumatiky apod.) Po lokalizaci požáru bylo místo ohledáno vyšetřovatelem. Ten na místě pracoval s několika verzemi např. úder blesku nebo úmyslné zapálení.

Jednotky PO postupně eliminovaly plamenné hoření a v současné době se na místě nachází dobrovolná jednotka a požářiště hlídá. Předběžná škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 150.000,– Kč a uchráněné hodnoty na 200.000,–Kč. Příčina vzniku požáru je vyšetřována ve spolupráci HZS a P ČR.

por. Ing. Michal Macoun
vyšetřovatel požárů, ÚO Mladá Boleslav

Sdílet