Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči volali záchranku, ta nevyjela

Svitavská záchranka odmítla minulou sobotu vyjet k požáru domu v Radiměři, ve kterém zůstal uvězněný člověk. Záchranáře přitom k požáru volali jak hasiči, tak i muž, kterému se z hořícího stavení podařilo utéct. Dispečink zareagoval až po desítkách minut, když zatelefonoval místní novinář.

V dřevěné chalupě nakonec uhořel šestačtyřicetiletý muž. Informace o případu jsou zde <a href=„https:/­/www.pozary.cz/cla­nek.asp?id_clan­ku=5828“ target=>https:/­/www.pozary.cz/cla­nek.asp?id_clan­ku=5828. Na záchranku kolem půl páté v sobotu ráno zavolal muž, který se z hořícího domu dostal ven. Hasiči dostali zprávu o požáru sedm minut před půl pátou ráno. „Volající říkal, že vyskočil z prvního patra hořícího domu a uvnitř jsou další lidé. Tuto informaci jsme předávali záchrance,“ uvedli hasiči.

Záchranka ani potom nevyrazila. „Dispečink volal zpět na to číslo a ptal se, jestli má poslat lékaře. Ten člověk odpověděl: ‚Děláte si legraci? Tady hoří, lidi jsou venku‘ a zavěsil. Pracovnice si vytvořila mylnou domněnku, že lidem nehrozí nebezpečí. Byla to nepřípustná reakce,“ uvedla ředitelka Oblastního střediska záchranné služby ve Svitavách Alena Slezáčková.

Pracovnice však nereagovala ani na druhou výzvu hasičů a ambulance vyrazila až po telefonátu novinářů. Lékař shodou okolností přijel na místo požáru ve chvíli, kdy hasiči vynesli tělo muže ven. Hasiči se ho sami pokusili resuscitovat, ale bez úspěchu.

Ani pro hasiče nebyl zásah bez problémů. K požáru se dostali až za pětadvacet minut, protože ho nemohli najít. Krajské operační středisko vlastní techniku, díky níž by měli dokázat rychle určit polohu volajícího. Tentokrát ho nedokázali zaměřit. Hasiči měli navíc zavádějící informaci od jednoho občana. V rozlehlé obci tak hledali požár vlastně na slepo.

Zdroj: iDnes
Sdílet