Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena spadla poblíž zahrádkářské kolonie ve Zlíně – Malenovicích do studny, volání o pomoc bylo naštěstí slyšet

V dnešních odpoledních hodinách šla seniorka sbírat padané ořechy na pozemek bývalého zahradnictví, které se nachází poblíž zahrádkářské kolonie ve Zlíně – Malenovicích, poblíž křižovatky směrem na Tečovice.

Jak později uvedla, nevšimla si prohlubně staré studny, která byla překryta ztrouchnivělými dřevěnými deskami. Ve chvíli, kdy na desky vstoupila, došlo k jejich prolomení a ona propadla do vnitřní části studny hluboké asi 3m. Při pádu si zlomila spodní končetinu a nebylo již v jejich silách se ze studny dostat. Jediné, co zbývalo, bylo volání o pomoc.

Naštěstí se v blízkosti, jinak prakticky opuštěného místa, pohyboval jeden ze zahrádkářů, který její volání slyšel a ve studni ji našel. Okamžitě událost oznámil na tísňovou linku operačního střediska hasičů. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Otrokovice, která ke zraněné ženě dorazila do šesti minut od svého výjezdu.

Velitel zásahu rozhodl, že k vyproštění ženy použije lana s kladkou, kterou uchytí na silné větve stromu, který rostl nad prohlubní. Zúžený prostor studny neumožnil zasahujícím hasičům větší manipulaci se seniorkou a také panovala obava, aby jí při nasazování vyprošťovacích popruhů nebyla způsobena další bolest. Situace byla proto vyřešena tou nejjednodušší cestou.

Žena byla zajištěna pod rameny opaskem a za asistence jednoho hasiče, který byl spolu s ní ve studni na žebříku, byla vytažena. Pak už se zraněné ujali přítomní zdravotníci, kteří ji transportovali k dalšímu ošetření.

V době zásahu na místo dorazila také posilová jednotka hasičů – lezců, kterou si velitel zásahu nechal pro všechny případy povolat z centrální stanice Zlín. Tentokrát však zůstala speciální výbava jejich vozidla nevyužita.

Velitel zásahu následně nechal prohlubeň označit výstražnou páskou a cestou přítomných policistů požádal o vyhledání a informování majitele pozemku, který by měl místo řádně zajistit.

Na své stanice se pak hasiči vraceli s pocitem, že štěstí bylo tentokrát ve správný čas na správném místě. Je totiž otázkou, co by se mohlo stát, kdyby volání ženy nikdo neslyšel a ona zůstala v prohlubni do nastávajících chladných nočních hodin.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet