Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká republika vysílá svého experta do Jordánska, je jím plk. Ing. Vladimír Vlček PhD.

Vzhledem ke složité situaci, která nastala v Jordánsku s přílivem syrských uprchlíků, rozhodla Evropská unie o vyslání speciálního týmu, který bude na místě koordinovat příliv humanitární pomoci do země.

Za Českou republiku byl do vyhodnocovacího a koordinačního týmu Monitorovacího a informačního centra EU nominován plk. Ing Vladimír Vlček PhD., náměstek krajského ředitele pro integrovaný záchranný systém Moravskoslezského kraje. Pro jeho bohaté zkušenosti z podobných misí byl i následně vybrán Evropskou komisí jako velitel pro misi do Jordánska.

A nebyla to volba náhodná. Plk. Vlček má za sebou řadu zahraničních zkušeností. Působil například jako velitel vyhodnocovacího a koordinačního týmu Monitorovacího a informačního střediska EU po ničivém zemětřesení a tsunami v Japonsku v březnu 2011. Kromě Japonska má bohaté zkušenosti z misí v Namibii a Tádžikistánu.

Pětičlenný mezinárodní EUCP tým bude koordinovat humanitární pomoc států Evropské unie syrským uprchlíkům.

Mise začne v pondělí 24. 9. 2012 v Bruselu, kde proběhne informační a koordinační porada týmu a následně celý tým odletí do Jordánska, kde bude působit po dobu sedmi dní.

Plk. Vlček, jako vedoucí týmu, bude mít na starosti zavedení postupů a standardů při koordinaci humanitární pomoci na místě. Dále bude zajišťovat příjem a distribuci materiální humanitární pomoci států EU, která je směřována syrským uprchlíkům na území Jordánska.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet