Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Cvičení Humanitární pomoc 2012 prověřilo výstavbu a provoz Materiální základny humanitární pomoci

Ve dnech 20. – 21. září se na letišti v Poličce uskutečnilo významné a svým rozsahem mimořádné taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému a orgánů krizového řízení Pardubického kraje pod názvem „HUMANITÁRNÍ POMOC 2012“.

Tématem cvičení bylo provozování Materiální základny humanitární pomoci v působnosti Hasičského záchranného sboru České republiky, určené pro obyvatelstvo postižené rozsáhlou povodní.

Nouzové přežití je jedním ze základních opatření ochrany obyvatelstva. Představuje souhrn činností a postupů věcně příslušných orgánů krizového řízení, správních úřadů, složek integrovaného záchranného systému, právnických osob a podnikajících fyzických osob nebo fyzických osob, prováděných s cílem minimalizovat negativní dopady mimořádné události nebo krizové situace na zdraví a životy postiženého obyvatelstva.

Vyšší četnost mimořádných událostí spojených s pohromami klade zvýšené nároky na zajištění ochrany obyvatelstva. Během pátečního dne se v přípravě na mimořádné události a s výstavbou materiální základny humanitární pomoci v areálu letiště v Poličce procvičili kromě příslušníků Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje a pracovníků Základny logistiky generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Olomouc také členové JSDH obcí Dětřichov u Moravské Třebové, Hradec nad Svitavou, Litomyšl – Nedošín, Litomyšl – Nová Ves, Pustá Kamenice, Strakov, Široký Důl, Hrušová, členové občanského sdružení Patriot, klubu vojáků v záloze Pardubického kraje a oblastních spolků Českého červeného kříže Chrudim, Pardubice, Svitavy a Ústí nad Orlicí.

Materiální základna humanitární pomoci je zařízení vytvářené za účelem zabezpečení základních životních potřeb (ubytování, ošacení, stravování, osobní hygiena, zdravotní a psychosociální pomoc) postiženému (evakuovanému) obyvatelstvu v případě vzniku mimořádné události nebo krizové situace, a to na nezbytně nutnou dobu v případech, že není možné využít k tomuto účelu předem vytipovaná stacionární zařízení (ubytovny, školy, tělocvičny apod.).

Během pátečního dne měli všichni přítomní možnost získat ucelenou představu o možnostech a schopnostech všech cvičících účinně pomáhat našim spoluobčanům v případě živelních pohrom a jiných mimořádných událostí.

Představila se i Základna logistiky Olomouc, kde v centrálních skladech je uložen potřebný materiál k výstavbě základny humanitární pomoci. Další speciální technikou, vybavením a zdroji disponuje Správa státních hmotných rezerv, která zajišťuje logistiku bezpečnostního systému České republiky. Pečuje též o státní hmotné a mobilizační rezervy.

Prezentace vybraných prostředků pro přepravu a distribuci pitné vody, výroby elektrické energie a balíčků určených jako jednorázová humanitární pomoc občanům logicky doplnily dnešní cvičení. Představeny byly i výrobky společnosti EGO Zlín, významného výrobce a distributora vybavení pro záchranáře a pro ochranu obyvatelstva.


Cíle cvičení „HUMANITÁRNÍ POMOC 2012“

  • prověřit použitelnost prostorů vytipovaných pro výstavbu Materiální základny humanitární pomoci (dále jen „MZHP“),
  • prověřit schopnost výstavby a provozu MZHP v reálných podmínkách na území Pardubického kraje,
  • procvičit komunikaci a součinnost složek IZS a orgánů krizového řízení,
  • procvičit činnost krajského operačního a informačního střediska IZS Pardubického kraje při vyžádání materiálu a vybavení pro výstavbu MHZP,
  • prověřit funkčnost zpracovaného Poplachového plánu IZS Pardubického kraje,
  • prověřit funkčnost Havarijního plánu Pardubického kraje,
  • prověřit činnost JPO V předurčených k plnění úkolů ochrany obyvatelstva,
  • prověřit činnosti Základen logistiky GŘ HZS Olomouc,
  • prověřit činnost humanitárních jednotek OS ČČK Svitavy a OS ČČK Chrudim a schopnost nasazení o.s. Patriot, klubu vojáků v záloze Pardubického kraje,
  • prověřit zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti provozu MZHP Policií ČR
Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet