Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Připomenutí oslav 130. výročí hasičů v Napajedlích

V sobotu 1. září 2012 uspořádali napajedelští hasiči oslavy 130 let dobrovolné požární ochrany v Napajedlích. Oslavy proběhly pod záštitou a za finanční podpory města Napajedla.

Po přivítání pozvaných hostů – představitelů města Napajedla a okolních obcí, zástupce Krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, představitelů Okresního sdružení, Krajského sdružení a Ústředí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, zástupců okolních hasičských organizací a dalších – proběhla na sokolovně Slavnostní Valná hromada Sboru dobrovolných hasičů v Napajedlích. Hasiči si zde připomněli historii svého založení v roce 1882, stručně pak svoji 130 letou činnost, zejména za posledních 10 let, a stav současný. Po blahopřání a zdravicích hostů proběhlo ocenění aktivních a zasloužilých členů, a to na místní, okresní i krajské úrovni.

Po obědě pokračoval již program pro veřejnost. Na nádvoří radnice před hasičskou zbrojnicí požehnal napajedelský farář nový vyšívaný hasičský prapor a historický požární automobil Tatru 805. Modernizovanou cisternu nestihl, bohužel, dodavatel včas dokončit. Návštěvníci si zde také mohli prohlédnout současnou napajedelskou hasičskou techniku, 2 historické exponáty a síň tradic napajedelských hasičů s mnoha oceněními a trofejemi.

Druhá část programu oslav pokračovala na cvičišti u řeky Moravy naproti a.s. Fatra. Nejdříve proběhly ukázky z činnosti mladých hasičů a od 14:00 hod. pak 5. ročník soutěže požárních družstev O putovní pohár města Napajedla. Za účasti 3 družstev žen a 4 družstev mužů se absolutním vítězem stalo družstvo napajedelských hasičů a získalo tak na 1 rok putovní pohár. Během soutěže probíhala na cvičišti výstava současné požární techniky. Kromě pozvaných cisteren okolních hasičů a vozidel soutěžních družstev zde byla v plné pohotovosti cisterna HZS Zlínského kraje z požární stanice Otrokovice, připravena kdykoliv v případě potřeby vyjet k zásahu.

Během soutěže a výstavy se mohli návštěvníci a závodníci občerstvit v hasičském bufetu, který byl i s hudební produkcí otevřen až do večerních hodin. Po odchodu všech návštěvníků se pořadatelé přesunuli do hasičské zbrojnice, kde krátkým zhodnocením oslavy 130 let své existence ukončili.

Petr Škopík
SDH Napajedla
www.hasicinapajedla.cz

Sdílet