Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dělníka na Turnovsku zavalila zemina, zasahující hasiči netušili, že jde o cvičení

Doslova průlomové a jedinečné prověřovací cvičení se v neděli 12. září 2012 odehrálo v průmyslové zóně Vesecko na Turnovsku. Přípravy byly náročné a detaily promyšlené, aby se figurantům skutečně nic nestalo.

Námětem cvičení totiž bylo zavalení dělníků při výkopových pracích. První z nich byl umístěn v jámě tak, že mu koukala jen hlava, zato druhý byl na tom o hodně hůř.

Ve výkopu dlouhém celých 15 metrů a hlubokém 3 metry se schoval do ocelové roury profesionální hasič pprap. Patrik Hlubuček, na kterého bagr nahrnul zeminu a pohřbil ho tak zaživa.

Jak sám říkal, „dnes už to pro mě nebylo nijak výjimečné, ale při zkoušce, kdy se na mě nasypala první lžíce zeminy a obklopila mě tma, to bylo hodně nepříjemné.

Na téměř dvouhodinový pobyt v rouře odcházel vybaven pitím, dvěma dýchacími přístroji, detektorem plynu Gas Alert, svítilnou, oxymetrem a radiostanicí.

Jelikož se mobilní spojení pod hlínou ihned ztratilo a pro případ, že by přestala fungovat i radiostanice, bylo jeho další výbavou kladivo, kterým by upozornil, že potřebuje rychle ven.

Jak už bylo v začátku zprávy uvedeno, cvičení bylo prověřovací, tzn., že samotní hasiči o něm nevěděli a počínali si jako při skutečném zásahu.

Zpracovatelům cvičení – nstražm. Pavlu Málkovi (kynologovi HZS LK) a npor. Ing. Jakubu Otmarovi (veliteli turnovské stanice) se vše podařilo dokonale utajit a celý průběh byl velmi akční.

Cvičení ukázalo dokonalou souhru s kynology. Výkop byl skutečně velký a odstranit veškerou zeminu by hasičům trvalo celý den, a tak potřebovali určit přesnější polohu zasypaného. A právě s tím jim pomohli 3 atestovaní psovodi, mezi kterými nechyběl náš Pavel Málek.

Všichni tři pejsci se shodli na jednom místě a pak už šlo jen o minuty, kdy hasiči s krumpáči a lopatami svého kolegu najdou a na nosítkách vynesou ven. Přes jejich veškerou snahu končil scénář cvičení tragicky. Na těle zasypaného objevili cedulku s nápisem „mrtvý".

Při tomto mimořádném cvičení patří velké poděkování firmě ZIKUDA – vodohospodářské stavby spol. s. r. o., která zcela bezplatně poskytla na cvičení nejen místo, ale i techniku a dělníky.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet