Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Krásněvsi opravili historický automobil Laurin & Klement z roku 1933

Sbor dobrovolných hasičů Krásněves byl založen 11. 11. 1893 a až v roce 1933 byla pořízena automobilová stříkačka – automobil Laurin & Klement byl vyroben v roce 1922 továrnou v Mladé Boleslavi Laurin & Klement (dnešní Škoda) jako malý nákladní automobil.

Jeho výrobní označení bylo Laurin & Klement Mh. Automobil zakoupily Lidové noviny Brno a sloužil jako dopravní prostředek pro přepravu novin a tisku na lince Brno–Vídeň.

V roce 1933 jej hasičský sbor odkoupil za cenu 30 000 korun a nechal jej přestavět na hasičský automobil. Čerpací techniku dodala firma Josef Raus Velké Meziříčí. Dne 5. 6. 1933 byla automobilová stříkačka slavnostně požehnána panem farářem Jakubem Vokounem a začala naplno fungovat.

Automobil se z počátku využíval velice hojně, ale postupem doby a nástupem nových technologií a strojů se přestal užívat. Většinu následujícího času stál v hasičské zbrojnici nebo i v různých stodolách po vesnici. Automobil se tímto stával jen zřídka funkčním.


Aby bylo možno s historickým strojem občas zavítat na různá výročí a slavnosti, tak roku 2002 proběhla první malá oprava pro zajištění základní funkčnosti stroje.

V listopadu 2006 se skupinka hasičů rozhodla opravit elektroinstalaci stroje, ale po začátku prací a následném dalším průzkumu byl zjištěn celkový špatný technický stav automobilu.

Proto začala kompletní renovace historického hasičského vozidla Laurin & Klement Mh, která skončila v létě 2011. Na renovaci pracoval sbor po víkendech 5 let.

Veškeré práce mimo čalounění a laku zvládli hasiči sami. Finanční stránka renovace byla zajišťována jak samotným sborem, tak i s pomocí sponzorů. Podle odhadů velitele sboru Josefa Kadlece náklady na renovaci přesáhli 200 tisíc korun.


foto: archiv SDH Krásněves

Bc. David Dvořáček, DiS.

Sdílet