Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedbalost při pálení větví byla příčinou požáru lesa u obce Janová

S příchodem podzimních měsíců začínají tradiční úklidy zahrádek, sadů a lesních pozemků. Součástí úklidu je také pro mnohé pálení dřevního a travního odpadu. V souvislosti s těmito pracemi pak jako každý rok dochází ke vzniku požárů. Jejich společným jmenovatelem je nedbalost a podcenění bezpečnostních opatření. K jednomu z požáru této kategorie vyjížděli hasiči dne 22. 9. 2012.

V 15:09 hodin přijalo operační středisko ve Zlíně hlášení o požáru hrabanky v lesním porostu poblíž obce Janová, konkrétně se mělo jednat o místní lokalitu „ U Čaníků“.

Na místo hlášené události byla vyslána dvě zásahová vozidla profesionálních hasičů ze Vsetína posílená jednotkami dobrovolných hasičů obcí Janová, Hovězí a Ústí u Vsetína. Nedaleko místa požáru na přijíždějící hasiče již čekal starosta obce, který jim upřesnil prostor hoření. Jak je v těchto lokalitách zvykem, terén byl pro naši techniku velmi těžce přístupný a plocha zasažená požárem byla od nejbližší polní cesty vzdálená více jak sto metrů.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že hoří pouze hrabanka a dřevní odpad na ploše po lesní těžbě, porost stromů nebyl plameny ještě zasažen. Po nasazení dalších dvou posilových jednotek z obcí Valašská Polanka a Halenkov se hasičům v 16:20 hodin podařilo požár lokalizovat a okolo 18:00 hodin likvidovat.

Po příjezdu vyšetřovatele požárů z Valašského Meziříčí bylo provedeno ohledání místa požáru. Na jeho základě se jako příčina vzniku požáru jeví nedbalost při pálení, kdy nebyla ohniště řádně uhašena a došlo k jejich opětovnému rozhoření a rozšíření požáru na okolí. Vzhledem ke skutečnosti, že byla zasažena pouze lesní hrabanka, nedošlo ke vzniku škody. Výše uchráněných hodnot hasebním zásahem byla odhadnuta asi na 700.000,– Kč. Okolnosti vzniku požáru jsou v dalším šetření hasičů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet