Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči okresu Prachatice opět cvičili v terénu

Ve dnech 21. a 22. září probíhala v katastru obce Svatá Maří dvoudenní odborná příprava velitelů a strojníků jednotek SDH obcí. První den odborné přípravy probíhal většinou v improvizovaných učebnách, kde si hasiči prohlubovali své teoretické znalosti.

V rámci prvního výukového dne se též všichni přítomní seznámili s vybavením a možností využití prostředků HZS JčK a to konkrétně kontejneru pro nouzové přežití a kontejneru pro hromadnou dekontaminaci osob. Druhý den si hasiči vyzkoušeli své teoretické znalosti v praxi. Velitelé i strojníci se rozdělili do dvou skupin a každá skupina měla za úkol provést zásah na jiný typ události. Scénář na každou událost byl vytvořen tak, aby každý zásah byl rozdělen na minimálně tři bojové úseky a musela být na místo události provedena dálková doprava vody hadicovým vedením.

Výstupem této praktické části odborné přípravy bylo vyplnění zpráv o zásahu jednotlivými veliteli zásahů. Na každý typ události byli též určeni rozhodčí, jak z řad velitelů JSDHO, tak i z řad příslušníků HZS UO Prachatice, kteří po ukončení praktického výcviku, provedli závěrečné vyhodnocení.

Třešničkou na pomyslném dortu letošní odborné přípravy bylo zajištění a příprava stravy, o kterou se vynikajícím způsobem starala paní Soukupová s SDH Netolice. Velký dík patří též starostovi obce Svatá Maří za podporu a poskytnutí obecních pozemků.

plk. Ing. Milan Raba
ředitel HZS JHČ ÚO Prachatice

Sdílet