Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na parkovišti i na dálnici hořela auta, požáry hasily jednotky ze dvou krajů, způsobená škoda jde do statisíců

Dva rozsáhlé požáry aut dnes hasiči likvidovali na parkovišti v Břeclavi a na dálnici D1 u obce Říčky na Brněnsku.

Čtyřicet minut po půlnoci hasičům na tísňovou linku oznámil obyvatel domu na třídě 1. máje v Břeclavi, že na parkovišti pod jeho okny hoří auto. Na místo vyjely dvě jednotky – profesionální ze stanice v Břeclavi a dobrovolná ze Staré Břeclavi. Při jejich příjezdu bylo vozidlo Škoda Fabia celé v plamenech a hrozilo rozšíření požáru na celé parkoviště s pěti stojícími auty.

Hasičům se oheň pomocí dvou vysokotlakých proudů a dalšího vodního proudu s pěnou podařilo dostat v 0.50 hodin pod kontrolu. Likvidaci požáru po dohašení lokálních ohnisek a ochlazení ohořelého vraku ukončili za dalších 11 minut.

Škodovku požár zničil, sálavé teplo zasáhlo i vedle stojící vozidla Opel Corsa a BMW. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK, celkovou škodu na třech starších autech podle předběžného odhadu vyčíslil na 100 tisíc korun.


Další požár auta hasiči likvidovali na dálnici D1. Při dojíždění kolony před místem, kde se dálnice zužuje, řidič dodávky Mercedes Benz Vito na 175. kilometru ve směru z Brna do Prahy zjistil, že z motoru auta vychází kouř.

Když řidič jedoucí v levém jízdním pruhu zastavil a spolu se dvěma spolujezdci vystoupil, z motorového prostoru vyšlehly plameny a oheň se šířil na celé auto.

Hasiči hlášení o požáru přijali v 6.37 hodin, na místo vyrazily jednotky HZS Jihomoravského kraje ze stanic v Rosicích a v Bauerově a Lidické ulici v Brně a jednotka ze stanice ve Velké Bíteši v kraji Vysočina.

Oheň se hasičům pomocí vysokotlakého proudu a dalšího vodního proudu s pěnou podařilo dostat pod kontrolu v 6.51 hodin, likvidaci požáru ukončili tři minuty po 7. hodině. Hasiči pak vrak auta pomohli naložit k odtahu a očistili vozovku.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, deset let starou dodávku ale požár přes intenzívní zásah hasičů zničil. Oheň vypukl kvůli technické závadě. Škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 150 tisíc korun.

Při likvidaci požáru byly oba jízdní pruhy dálnice neprůjezdné, řidiči úsek objížděli přes odstavný pás.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet