Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistry ČR v klasických disciplínách CTIF se stali královéhradečtí profesionální hasiči, mezi ženami kralovalo družstvo z Vlčnova

Dnes 28. září 2012 se uskutečnilo již III. mistrovství ČR družstev v klasických disciplínách CTIF.

Na hřiště na nábřeží Jiřího Wolkera ve Dvoře Králové nad Labem se sjelo 19 družstev mužů i žen sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky, ale také z Rakouska, Polska a Slovenska a družstvo profesionálních hasičů Královéhradec­kého kraje.

Mistrovství zahájil ředitel HZS Královéhradeckého kraje plk. František Mencl a slavnostního nástupu se zúčastnili starostka města Edita Vaňková, představitelé státní správy a samosprávy, Generálního ředitelství HZS ČR, okresních a krajských Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, poslanci a senátoři a další významní hosté.

Soutěžní družstva změřila své síly v požárním útoku (nasucho) a ve štafetovém běhu s překážkami. Hasičské týmy byly rozděleny do několika kategorií: kategorie dobrovolných hasičů mužů a žen v třídě A (bez započtení věkových bodů) a třídě B (se započtením věkových bodů – všichni členové družstva museli mít věk minimálně 30 let) a profesionálních hasičů. Sebemenší chyba při plnění disciplín byla ihned trestána. Za každou chybu obdržel soutěžní tým trestné body.

V kategorii dobrovolných hasičů ve třídě A mužů si nejlépe vedl sbor dobrovolných hasičů Chlumec nad Cidlinou, na druhém místě skončil sbor dobrovolných hasičů Zibohlavy a třetí pozici obsadili dobrovolní hasiči z Vlčnova M1.

V kategorii dobrovolných hasičů žen ve třídě A zvítězili hasičky SDH Vlčnov, na druhém místě se umístil SDH Písková Lhota a bronzové medaile si odvezly ženy z SDH Velké Meziříčí.

V kategorii dobrovolných hasičů žen ve třídě B se na prvním místě umístily hasičky SDH Skalice a na druhé příčce skončil SDH Nová Paka. V kategorii dobrovolných hasičů mužů ve třídě B se zúčastnilo jedno družstvo, a to muži z SDH Vlčnov M3.

Ze zahraničních družstev si nejlépe vedli dobrovolní hasiči z Rakouska, následovaní hasiči z Polska a Slovenska.

Absolutními vítězi celého Mistrovství ČR v klasických disciplínách v CTIF se stalo družstvo profesionálních hasičů Královéhradeckého kraje, které sice ve své kategorii nemělo soupeře, ale bodovým ohodnocením předstihlo všechny ostatní družstva mužů ve třídě A i B. V kategorii žen se staly absolutními vítězkami ženy z SDH Vlčnov.

Ceny vítězům předal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Karel Richter a víceprezidentka dobrovolných hasičů z Polska Tereza Tiszbierek.

CTIF v překladu znamená Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů a je celosvětovou oborovou organizací pro výměnu zkušeností v oblasti požární ochrany, pomoci a záchrany při katastrofách. Součástí jsou také soutěže v CTIF a různé Mezinárodní hasičské soutěže, které se konají nejen u nás, ale i v zahraničí a prohlubují přátelské vztahy mezi hasičskými sbory členských zemí. V současné době je v rámci CTIF sdruženo téměř 50 členských států a 30 přidružených čle­nů.

U zasahujících hasičů je kladen velký důraz na jejich fyzickou připravenost, ať se jedná o profesionální či dobrovolné hasiče. Svou fyzickou připravenost a úroveň výcviku hasiči zvyšují např. požárním sportem nebo právě klasickými disciplínami CTIF.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet