Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlé cvičení v Novém Městě na Moravě prověřilo integrovaný záchranný systém kraje Vysočina, simulovaně se zřítila tribuna

Na dvě stovky cvičících se včera 25. září 2012 zapojilo do rozsáhlého taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina, jehož námětem bylo zřícení tribuny ve sportovním areálu SKI v Novém Městě na Moravě. Námět cvičení nebyl vybrán náhodně, právě tento areál bude totiž v únoru 2013 dějištěm mistrovství světa v biatlonu.

V průběhu sportovní akce se zřítila tribuna „D“ v jejichž troskách zůstalo zavaleno několik zraněných, ale i usmrcených osob. Část diváků zůstala uvězněna na nezřícené horní části tribuny bez jakékoliv možnosti sestupu dolů. Informace o tomto neštěstí byla ve 13:00 hodin ohlášena na linku tísňového volání HZS Kraje Vysočina. Na místo byly okamžitě vysílány síly a prostředky. Informace byla dále předávána na operační střediska všech základních složek integrovaného záchranného systému v našem kraji. Na místě byl vzhledem k závažnosti situace a k počtu na pomoc vyslaných jednotek vyhlášen II. stupeň poplachu.

První pomoc zraněným přišla od jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nového Města na Moravě, která byla při sportovní akci na místě a vykonávala zde státní požární dozor.

Na místo okamžitě vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z okolí. Z trosek tribuny hasiči vyprostili zraněné a usmrcené osoby. Zranění byli tříděni metodou START. Zraněné hasiči odvedli nebo na nosítkách odnesli na zřízené shromaždiště, na kterém si je do své péče převzali zdravotníci. Diváky, kteří zůstali uvězněni na horní části tribuny, hasiči sundali za pomoci plošiny. Vzhledem k rozsahu události, počtu nasazených sil a prostředků zřídil velitel zásahu pro svoji potřebu štáb velitele zásahu, jehož členy byli zástupci všech zasahujících složek. Zřízen byl sektor pro vyhledávání a záchranu, sektor zdravotnické pomoci a také sektor pátrání.

Na HZS Kraje Vysočina směřovaly desítky dotazů týkající se momentální situace na místě události, počtu zraněných a usmrcených osob, postupů složek IZS atd. Z tohoto důvodu HZS Kraje Vysočina přistoupilo k aktivaci „Linky pro veřejnost“. O zřízení linky byla okamžitě informována média s prosbou, aby neprodleně zveřejnila telefonní číslo linky a její účel.

Hlavním úkolem zasahujících policistů na taktickém cvičení bylo uzavření místa probíhajícího zásahu a koordinace příjezdových a odsunových tras. Silnice vedoucí od sportovního areálu k novoměstské nemocnici se stala velmi frekventovanou. Přijížděli i odjížděli po ní vozidla integrovaného záchranného systému.

„Na operativně vzniklých stanovištích řídili policisté dopravu kyvadlově. Prioritou bylo zajištění volného průjezdu sanitních vozů přepravujících zraněné“, řekl velitel policejního opatření plk. JUDr. Miroslav Stárek.

Při vjezdu a výjezdu sanitek z nedaleké nemocnice pomáhali koordinovat provoz na ulici Žďárská strážníci Městské policie Nové Město na Moravě. Další policejní hlídky v areálu vymezily prostor pro vrtulníky letecké záchranné služby. Zajišťovaly rovněž bezpečné přistání a vzlet se zraněnými osobami. Evidenci zraněných pacientů ve spolupráci se zdravotníky evidovali policisté z novoměstského obvodního oddělení společně s příslušníky cizinecké policie. Zjišťovali totožnost zraněných osob a zabezpečovali evidenci jejich transportů do zdravotnických zařízení. Na místo události byla velitelem policejního opatření povolána výjezdová skupina Služby kriminální policie a vyšetřování, která se zabývala ohledáním místa neštěstí.

Podle plánovaného scénáře přišli při neštěstí tři lidé o život a čtyřicet dalších utrpělo různě závažná poranění.

Cílem cvičení bylo prověřit postup a taktiku při společném zásahu, dále pak ověřit schopnost spolupráce a spojení mezi jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému.

„Šampionát bezesporu přiláká tisíce fanoušků, z tohoto důvodu je maximální připravenost složek integrovaného záchranného systému na případný zásah zcela určitě na místě. Jsem velmi rád, že si záchranáři společně procvičili vše důležité při zdolávání takto mimořádné události. Zároveň pevně věřím, že únorové mistrovství proběhne bez sebemenších komplikací a bez našeho zásahu“, poznamenal ke cvičení ředitel HZS Kraje Vysočina plk. Ing. Miroslav Šimon.

Fotogafie ze cvičení naleznete ve fotogalerii.

por. Mgr. Jana Martincová – tisková mluvčí Policie ČR – Žďár nad Sázavou kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí HZS Kraje Vysočina

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet