Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní automobil Renault Midlum slouží hasičům ve Skvrňanech

Dopravní automobil DA – M 1 Z – Renault Midlum je speciální požární vozidlo určené pro přepravu jednotky požární ochrany a sloužící na ochranu průmyslových závodů, obcí a menších měst. Dopravní automobil umožňuje dálkovou dopravu vody za použití přenosné motorové stříkačky. Je vybaven úložným prostorem s úchytnými prvky určenými pro upevnění základního požárního příslušenství.

Motor, podvozek a převodovka

Dvounápravový podvozek o rozvoru 3 200 mm s dvojmontáží na zadní nápravě pohání naftový přeplňovaný motor o výkonu 161 kW při 2 300 ot./min. Převodovka je mechanická se šesti stupni vpřed a jedním vzad.

Automobil dosahuje maximální rychlosti 90 km/h. Kabina je šestimístná, továrně prodloužená.

Renault je dlouhý 6 420 mm, široký 2 370 mm a vysoký 3 050 mm. Provozní hmotnost je 8 450 kg, celková pak dosahuje 10 000 kg.

Nástavba

Nástavba je konstruovaná z hliníkových profilů a oplechována stejným materiálem za pomoci technologie lepení.

Na každé straně najdeme dvojici rolet, pátá roleta pak kryje prostor pro uložení přenosné motorové stříkačky. Vybavení v nástavbě je uloženo na výsuvných a výklopných platech.

Hasiči ze Skvrňan mají vozidlo vybaveno prostředky na úrovni běžných technických automobilů, najdeme zde tedy většinu používaného vybavení od dýchacích přístrojů, přes motorovou pilu, elektrocentrálu až třeba po kalové čerpadlo.

V dnešní době opomíjeným, ale kdysi hojně využívaným doplňkem je halogenový hledáček, umístěný vedle majákové rampy. Ten je ovládán elektronicky z kabiny vozu.

Sdílet