Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Dobrovolní hasiči v Kaznějově mají novou cisternu, je jí čtyřroletová Tatra 815 Terrno a jmenuje se Fousáč

Dobrovolní hasiči z Kaznějova obohatili svůj vozový park zcela novou cisternovou automobilovou stříkačkou CAS 20/4600/300-S 2 R na podvozku Tatra 815.

Cisternová automobilová stříkačka CAS 20/4600/300-S 2 R – T815–2 4×4.2 je určena pro přepravu požárního družstva 1+5 a hasebních prostředků pro požární zásah vodou nebo pěnou při použití nízkého nebo vysokého tlaku vody.

Podvozek, motor a převodovka

U všeobecně známého hasičského podvozku si jen zopakujeme základní věci – jak už vyplývá z výše uvedeného označení, jedná se o dvounápravový podvozek řady Terrno s dlouhou kabinou a kombinovaným pérováním o maximální hmotnosti 19 tun s dvoumontáží na druhé nápravě a rozvorem 4100 mm.

Poháněný je vzduchem chlazeným vidlicovým osmiválcem Tatra T3D-928–30 s mechanickým vstřikováním paliva a technologií SCR (Selective Catalytic Reduction) o výkonu 325 kW s maximálním krouticím momentem 2100 Nm, splňujícím normu Euro 4, přeplňovaným jedním výfukovým turbodmychadlem s regulací plnícího tlaku obtokem turbíny a chlazením plnícího vzduchu. Zdvihový objem motoru je 12 667 cm3, motor má valivě uložený klikový hřídel, samostatné litinové válce, hliníkové hlavy a rozvod OHV.

Přímo na motoru je uložen chladicí ventilátor i chladiče oleje a plnicího vzduchu, takže motor s chladicí soupravou tvoří jediný kompaktní celek. Převodovka je čtrnáctistupňová (14 vpřed, 2 vzad), synchronizovaná, typ TATRA 14TS 210L s automatizovaným řazením Norgren. Pro technickou kapalinu AdBlue je na vozidle vytvořena samostatná nádrž, umístěná vedle nádrže palivové.

Přední náprava je řídící s uzávěrkou osového diferenciálu zapínatelnou dle potřeby. Kyvadlové polonápravy jsou odpruženy zkrutnými tyčemi. Tlumiče pérování jsou teleskopické. Zadní náprava je vybavena čelním diferenciálem s uzávěrkou zapínatelnou dle potřeby. Kyvadlové polonápravy jsou odpruženy vinutými pružinami a vzduchovými vlnovcovými pružinami.

Tlak ve vlnovcových pružinách mění regulační ventil v závislosti na zatížení zadní polonápravy při zachování stálého odklonu. Náprava je vybavena zkrutným stabilizátorem. Převod hnacího momentu od převodových ústrojí je proveden spojovacími hřídeli, uloženými v nosných rourách. Zapínání pohonu přední nápravy se provádí pneumaticky.

Podvozek je určen pro provoz na silnicích a pro smíšený provoz. Je nejnižší ve své třídě, což má za následek jak velice snadnou dostupnost veškerého požárního příslušenství, včetně ovládacích prvků čerpadla, které je navíc zabudováno mezi podélníky rámu, tak i výrazně lepší stabilitu vozidla v zatáčkách a dobré jízdní vlastnosti na silnici, právě díky nízko položenému těžišti.

Na předním nárazníku jsou dva pomocné závěsy, na kterých je připojen lanový naviják. Závěsy jsou přímo součástí podélníků rámu, takže při vyprošťování nedochází k žádné deformaci – v tahu zvládnou 145 kN. Vzadu je umístěno tažné zařízení na 10 tun s technologickým příslušenstvím pro připojení vleku.

Nástavba

Čtyřroletová nástavba je řešená modulově. Vyrobena je z hliníkových profilů a oplechována stejným materiálem za použití technologie lepení. Přední a zadní část tvoří skříně pro příslušenství, mezi nimi je pak přes celou šíři vozidla uložena nerezová nádrž na vodu o objemu 4 600 litrů resp. na pěnidlo o objemu 300 litrů.

Okolí nástavby je osvětleno pomocí technologie LED, stejně jako vnitřek skříní nástavby a v podstatě veškeré výstražné osvětlení vozu.

Velmi dobrým pomocníkem, u nás zatím ne příliš rozšířeným, je LED stavoznak na bocích vozidla za předními roletami, který již na dálku ukazuje stav vody v nádrži.

Osvětlovací stožár je uchycen v prostoru mezi kabinou vozidla a nástavbou, nezabírá tak žádné užitečné místo. V zadní části nástavby je pak uchycena couvací kamera.

Čerpadlo THT TO 2000 – a samozřejmě i další funkce vozu či nástavby – je řízeno CAN sběrnicí systémem THTronic. CAN sběrnice umožňuje z jediného místa zjistit informace o otevřených roletách, dveřích, otevření úložných beden na účelové nástavbě, sklopených stupačkách, vysunutém osvětlovacím stožáru, zapnutých výstražných světlech, o zapnutém zapalování, otáčkách motoru a mnoho dalšího.

Jmenovitý průtok čerpadla je – jak již vyplývá z označení vozu – 2 000 litrů za minutu v nízkotlakém režimu, při šíři sacích hadic o průměru 125mm a ve vysokotlakém pak 250 litrů za minutu. Průtokový naviják se 60 metry tvarově stálé hadice je zakončen pistolovou proudnicí s možností regulace průtoku a výstřikového kužele.

Vybavení vozu

Ač v redukovaném provedení, vozí s sebou hasiči z Kaznějova slušné vybavení. V pravé přední roletě tak najdeme například elektrocentrálu, která rovněž napájí osvětlovací stožár, hasicí přístroje nebo zdravotnické vybavení včetně Saturnu OXY, kufry s nářadím a obleky Sunit a OL-2. Vzadu na pravé straně jsou potom kromě průtokového navijáku vysokotlakého zařízení uloženy především hadice s proudnicemi a přechody.

Levá zadní skříň v sobě kromě hadic ukrývá např. hydrantový nástavec s klíčem a armatury. Vpředu má pak na této straně svoje místo přetlakový ventilátor spolu s dalšími morovými agregáty, jako jsou například motorová pila či rozbrušovačka.

V zadní části nad ovládáním strojovny je umístěno plovoucí čerpadlo.

Předání a financování

Hasiči si automobil slavnostně převzali 22. září. Vozidlo bylo předáno představiteli výrobců – THT Poličky p. Jaroslavem Lorencem a TATRA p. Miloslavem Paškem do rukou starosty města Kaznějova Ing. Petra Sýkory. Starosta města následně vozidlo svěřil do užívání veliteli jednotky JPO Kaznějov panu Martinu Leschovi.

Plzeňský kraj se na koupi vozidla podílel částkou 2 mil. Korun a na předání byl zastoupen hejtmanem p. Chovancem. Zastoupení státu, který přispěl 1 mil. korun bylo prezentováno Plk. Ing. Františkem Pavlasem. Dalšími zúčastněnými byli představitelé

města Kaznějova. Paní Alena Špačková místostarostka města, Ing. Eliška Bartásková tajemník města či technik města pan Zdeněk Uhlíř. Kaznějovští hasiči ještě jednou všem děkuji za realizaci vozidla.

Po aktu slavnostního předání vozidla došlo i na křest. TATRA byla pokřtěna nejstarším členem sboru Zasloužilým hasičem panem Jiřím Müllerem. K jeho obrovskému překvapení nese jeho přezdívku „FOUSÁČ“. Jirko, děkujeme.

Sdílet