Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik plynu v Ostravě – Vítkovicích zaměstnal hasiče, Policii ČR, Městskou policii Ostrava i další instituce

Krátce po 17. hodině vyjeli dnes (28. 9. 2012) hasiči HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava – Zábřeh k úniku plynu na ulici Halasova v Ostravě – Vítkovicích.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že při zemních pracích (protlak pod komunikací) došlo k poškození nízkotlakého plynového potrubí. V místě úniku naměřili výbušnou koncentraci.

Ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií Ostrava uzavřeli oblast kolem místa úniku a evakuovali obyvatele okolních domů na Halasově ulici. Jednalo se o 50 osob, pro které hasiči na místo přistavili autobus.

Zároveň byla utěsněna kanalizace a bylo zajištěno vypnutí veřejného osvětlení. Na místo se dostavili pracovníci plynárenské společnosti, kteří za asistence hasičů pracují na uzavření plynu a opravě poškozeného potrubí.


Těsně před dvaadvacátou hodinou hasiči proměřili koncentraci plynu ve vzdálenějších domech a povolili návrat většiny evakuovaných osob do svých bytů. V teple a bezpečí přistaveného autobusu HZS MSK tak zůstalo posledních 8 evakuovaných nájemníků nejbližších domů.

Před desátou hodinou se podařilo obnažit poškozené plynové vedení a plynaři zahájili práce na zastavení úniku plynu. To se úspěšně podařilo dvě minuty před půlnocí. Na místo byli povoláni pracovníci Ostravských komunikací, aby opět zapnuli veřejné osvětlení.

Všichni evakuovaní lidé byli, po ověření bezpečného prostředí, puštěni zpět do svých domovů. Po jedné hodině v noci hasiči předali místo zásahu plynárenské společnosti a jednotky se vrátili zpět na základnu.

Událost se obešla bez zranění.

Ing. Petr Faster
HZS Moravskoslezského kraje

Sdílet