Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po Harrieru uniklo palivo z F-3

Před několika dny zasahovali hasiči z letiště v Ostravě – Mošnově při úniku paliva z letadla Harrier. Dnes si to zopakovali, jen místo Harrieru to byl letoun F3-Tornado.

27. 9. 2006, 10:40 hod.

Na vyžádání SVŘP letiště Mošnov jednotka zasahovala na severní stojánce letiště Ostrava Mošnov, kde byl zjištěn únik leteckého paliva při tankování z cisterny firmy SHELL do letadla F3-Tornádo. Opět nedošlo k automatickému uzavření odvzdušňovacích ventilů a zároveň se projevila další technická závada na palivovém ústrojí.
Na letištní plochu vyteklo cca 30 l leteckého paliva a jen opatřením posádky a pracovníka firmy SHELL nedošlo k většímu úniku ropných produktů. Z letadla však přes odvzdušňovací otvor stále unikalo palivo a dle vyjádření pilota mohlo takto dojít k úniku až 4000 l, respektive 8000 l paliva. Pokračovalo jímání uniklých ropných produktů do připravených nádob s tím, že bude nutné zahájit tzv. odsávání paliva do cisterny firmy SHELL. Po několika hodinách se technikům podařilo závadu odstranit a problematické odsávání paliva nebylo nutno zahajovat. I tak jsme do nádob nasbírali cca 300 l leteckého paliva.
Uniklé ropné látky jsme zlikvidovali sorbentem Cansorb, únik do kanalizace zjištěn nebyl. Po 5 hodinách naší asistence letadlo odstartovalo zpět do Anglie.

Zdroj: webové stránky HZS letiště Ostrava – Mošnov
Sdílet