Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Kytlickým hasičům slouží Nissan Patrol, koupili ho na opačném konci republiky

Hasiči z Kytlic disponují technickým automobilem Nissan Patrol GR Wagon se zvýšenou střechou. Jednotka z Kytlic je zajímavá tím, že byla v roce 1993 zrušena. Znovu obnovena byla v dubnu 2012 a vy jste našim prostřednictvím samozřejmě byli u toho.

Historie vozu

Nissan Patrol GR Wagon původně sloužil jako RZA na stanici HZS Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně. Odtud byl následně – po obnově techniky stanice – převeden do Krnova, opět k profesionálům.

Na konci června 2009 získali vozidlo bezúplatným převodem dobrovolní hasiči z Města Albrechtice. Nissana využívali jako velitelsko-hospodářskou techniku.

Pořizovací cena vozu pro Kytlické hasiče byla 85 000 korun, přičemž obec Kytlice zaplatila pouze 25 000, zbylých 60 000 korun hasičům k nákupu věnovala společnost CL-Evans z České Lípy.


VIDEO: V Kytlicích roku 1993 zanikla hasičská jednotka, v roce 2012 byla úspěšně obnovena

VIDEO: Farář slavnostně požehnal zásahové vozidlo Nissan Patrol pro JSDH Kytlice


Vybavení vozu

Vozidlo je osazeno šestiválcovým turbodieselovým motorem o objemu 2.8 ccm a výkonu 95 kW. Převodovka je manuální, pětistupňová, s redukcí. Poháněna jsou samozřejmě všechna čtyři kola. Na přední části podvozku je uchycen lanový naviják.

Nástavba bylo oproti původnímu vybavení již u předchozího majitele upravena. Byla posunuta dozadu a do automobilu se tak vrátila zadní sedadla. Rovněž došlo k demontáži původní 200 litrové nádrže na vodu.

Takzvaná „klec“ pro hasičské vybavení v zavazadlovém prostoru je uzpůsobena pro využití hasiči z Kytlic.

Najdeme v ní základní hasební prostředky, elektrocentrálu o výkonu 2,6 kW, vysokotlaké čerpadlo o maximálním průtoku 1 100 litrů za minutu nebo také úklidové prostředky, lana, rukavice či prostředky pro likvidaci hmyzu.

Automobil Nissan Patrol na konci září slavnostně požehnal kytlický farář a následně jej pokřtila Petra Černocká, která do obce jezdí již od svého dětství na chalupu. O ceremoniálu jsme samozřejmě přinesli samostatný článek. Přejeme „nové“ jednotce z Kytlic, ať jim vozidlo dlouho a spolehlivě slouží.

Sdílet