Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze „špinavé“ bomby

Dne 27. 9. 2006 v 9:00 hod. se konalo v Prostějově cvičení složek IZS. Námětem cvičení byla likvidace nástražného výbušného systému s rozptýlením radioaktivní látky.

Neznámý pachatel oznámil starostovi města uložení nástražných výbušných systémů s radioaktivní látkou na parkovišti Aquaparku v Prostějově. Následně došlo k výbuchu jednoho nástražného systému s rozprášením části radioaktivního prachu a následnému požáru automobilu. Výbuch poškodil zaparkované osobní automobily a zranil 10 osob. U druhého nástražného systému nedošlo k výbuchu a zůstal aktivní.

Na místo byly povolány jednotky profesionálních hasičů z Prostějova s CAS 24 Scania, CAS 32 T815 6×6, TK A31 a VEA a Olomouce s CAS 24 T815 4×4 a CHK, jednotka sboru dobrovolných hasičů Vrahovice s CAS 24 MAN. Dále se cvičení účastnila Policie ČR, Městská policie, Policie ČR – pyrotechnický odbor, Zdravotnická záchranná služba, Armáda ČR – 156. záchranný prapor, Chemická laboratoř Frenštát pod Radhoštěm a Celní správa ČR.

Po příjezdu bylo místo události rozděleno do zón a nasazeny skupiny na měření radioaktivity, hašení požáru osobního automobilu a záchranu zraněných osob. Po dekontaminaci byly tyto osoby ošetřeny ZZS a umístěny do armádního stanu. Rozfoukání RA látky bránily nasazené deflektory a okolí místa události bylo neustále monitorováno třemi skupinami. Nevybuchlý nástražný systém prozkoumal přivolaný pyrotechnik a provedl likvidaci pomocí robota. Cvičení bylo ukončeno opětovným proměřením místa události.

Úkolem cvičení bylo procvičit spolupráci a taktiku zásahu jednotek požární ochrany a složek IZS při provádění záchranných prací při mimořádné události s výskytem výbušného systému a radioaktivní látky.

por. Ing. Radek Šňupárek
HZS Olomouckého kraje
Sdílet