Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Havířovskou nemocnici obsadil psychopat, vyhrožoval pacientům a pak ji zapálil, vše v rámci cvičení

Jednotka profesionálních hasičů ze stanice HZS MSK v Havířově (okres Karviná) spolupracovala se zásahovou jednotkou Policie ČR při úterním cvičení v havířovské nemocnici, kde začal psychicky narušený pacient ohrožovat další pacienty i personál. Hasiči pak museli uhasit skutečný požár v suterénu dnes nevyužívaného objektu nemocnice (před rekonstrukcí).

Kolem deváté hodiny dopoledne přijali policisté oznámení, že v jednom z oddělení havířovské nemocnice ohrožuje pacient (vlivem nemoci a psychických problémů) nejen sebe, ale i personál. Měl se uzamknout v pokoji společně se třemi osobami. Hrozilo i to, že místo zapálí.

Do nemocnice tak dorazili příslušníci zásahové jednotky, ale především policejní vyjednavači, kteří navázali s mužem kontakt a začali vyjednávat. Vše samozřejmě po zjištění a ověření vstupních informací k celé situaci a jejich vyhodnocení.

Policisté se snažili v co nejkratším čase učinit vše, aby nedocházelo k dalšímu ohrožení personálu i pachatele. Z důvodu zahoření nemocničního oddělení, které pacient zapálil, a vyhodnocení situace, kdy vlivem tohoto požáru došlo k ohrožení života a zdraví osob, které se v budově nacházely, zásahová jednotka zakročila a vyvedla z objektu nezraněného, zpacifikovaného pachatele a samozřejmě i ohrožené osoby.

Nutno dodat, že se jednalo o simulovanou situaci. Policejní činnost by byla v případě reálné akce mírně odlišná, například, po nahlášení by na místo zřejmě přijela jako první hlídka místního obvodního oddělení, bylo by nutné koordinovat intenzivnější informování veřejnosti a podobně.

Přesto, i dnes v rámci tohoto výcviku vše směřovalo k jedinému cíli: zajistit bezpečnost všech osob, jak těch ohrožených, tak pacienta – pachatele.

Hasiči se postarali o záchranu a evakuaci tří zaměstnanců, které předtím psychopat uzamkl na pokoji. V této fázi simulovalo oheň, který měl nebezpečný pacient založit, několik dýmovnicí. Kouř hasiči odvětrali pomocí přetlakových ventilátorů. Součástí zásahu byl také podrobný průzkum všech tří zakouřených pater nemocnice.


Druhá část cvičení byla určena už jen pro havířovské profesionální hasiče, kteří disponují (na rozdíl od předtím zasahující Policie ČR) dýchací technikou, a mohli tudíž ke skutečnému ohni. Ten založili v suterénu nemocničního objektu. Zdárně jej uhasili a kouř odvětrali.

Podobná cvičení v reálném prostředí nemocnice jsou pro jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) velmi užitečná.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Policie ČR

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet