Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Deset minut po půlnoci hasiči z hořícího domu ve Lhotě u Vsetína evakuovali oba obyvatele

Dnes, deset minut po půlnoci, byl na operační středisko zlínských hasičů oznámen požár střechy dvoupodlažního rodinného domu v obci Lhota u Vsetína.

Na místo hlášené události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Vsetín s jednou cisternou a automobilním žebříkem AZ 30. Současně byl vyhlášen požární poplach jednotkám dobrovolných hasičů města Vsetín a obcí Lhota u Vsetína a Jablůnka. Na místo požáru tak mířily další dva cisternové vozy.

Jako první dorazila jednotka profesionálních hasičů a to pět minut po svém výjezdu ze stanice. Provedeným průzkumem bylo zjištěno hoření dřevěné střešní konstrukce a izolací v půdním prostoru. V objektu se nacházeli oba jeho starší majitelé, kteří byli hasiči neprodleně evakuováni.

Hasiči nasvětlili objekt a po rozvinutí útočných proudů zahájili likvidaci požáru. Plechová střešní krytina objektu, která bránila přístupu vzduchu do prostoru hoření a tím omezovala rychlost rozvoje a šíření plamenů, byla ale současně překážkou pro rychlé uhašení zasažených nosných prvků střechy, dřevěných desek pláště střechy a tepelných izolací. Ke slovu se tak dostalo mechanické nářadí a motorová pila.

Po odstranění střešní krytiny a odřezání střešních desek byl požár rychle likvidován. Po následném odstranění hořlavých materiálů z části půdního prostoru, nuceném odvětrání objektu za použití přetlakové ventilace a kontrole ostatních částí střechy a půdy, bylo místo požáru ponecháno k další dohlídce jednotce místních dobrovolných hasičů.

V průběhu hasebního zásahu se na místo události dostavili také pracovníci energetické společnosti, kteří odpojili přívod elektrického proudu do objektu.

Po příjezdu vyšetřovatele požárů z Valašského Meziříčí bylo provedeno prvotní zadokumentování místa události s tím, že další šetření bude pokračovat v ranních hodinách. Příčina vzniku požáru a výše způsobených škod je nadále předmětem šetření.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet