Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Říčanská plíce dala již potřetí zabrat čtyřicítce závodníků

Zamračenou oblou s postupným přibýváním srážek, tak začaly přípravy III. ročníku zátěžové soutěže jednotlivců nazvané „Říčanská plíce“, která se uskutečnila 22. září 2012.

Dopolední vývin počasí nám na náladě opravdu nepřidal, ale z blížícím se obědem se mračna na obloze začala postupně protrhávat a slunce nás začalo sušit. Nic méně odpolední start byl za slunečného počasí.


Na trati dlouhé 4 × 50m se z osmi disciplínami přišlo poprat 41 závodníků. Disciplíny byly na první pohled jednoduché, ale v sérií jdoucí po sobě dali zabrat i trénovaným borcům. Po startu čekal první jednoduchý úkol, rozvinutí hadice C s připojením na nadzemní hydrant a proudnici.

Druhým úkolem již trochu těžším bylo přenesení 2 plastových barelů s 20 litry vody na vzdálenost 20m. Ve druhé dráze čekal na soutěžící „tunel“ dlouhý 3m vysoký 90 cm. Po jeho zdolání přišla na řadu opět hadice C, tentokrát však úkol zněl svinout do kotouče.

Polovina disciplín byla zplněna zbývala druhá polovina, která začala výstupem po jednom dílu nastavovacího žebře na věž postavenou z lešení ukotveného k zemi. Zde musel každý vytáhnout pomocí pracovního lana opět plastový barel vážící 20kg na horní plošinu věže, přitom musel být řádně zajištěn karabinou z opasku k dalšímu lanu.

Po opuštění věže čekala na všechny zrádná disciplína v podobě 70kg figuríny, která se musela přemístit na vzdálenost 15m. Předposlední m úkolem bylo odřezání 10 cm silné kulatiny obloukovou pilou a závěr patřil prolezení okna v upravené bariéře. Toto vše v kompletním zásahovém oděvu s dýchacím přístrojem S-7 na zádech.


Nejlepším dosaženým časem 02:28:56 min se na prvním příčce umístil p. Ondřej Ostřížek z SDH Čebín, druhá příčka s časem 02:29:29 patřila p. Pavlu Vejvodovi z SDH Mělčany a třetí místo obsadil p. Josef Sedlák z SDH Vladislav s časem 02:29:76 min. Nejlepší umístění domácích borců získal velitel JPO Říčany u Brna p. Ctibor Sláma s časem 02:38:00 min a skončil na 5 příčce.

Po vyhodnocení následovalo předání cen, jehož se zúčastnil náměstek hejtmana JmK p. ing. Stanislav Juránek, starosta obce Říčany u Brna ing. Jan Studený a starosta SDH Říčany u Brna p. Karel Sláma. První tři soutěžící byly odměněni věcnými cenami, které na soutěž věnovala firma Požární Bezpečnost Jihlava a dále do desátého místa obdrželi soutěžící drobné upomínkové předměty které věnoval starosta obce Říčany.

Dále byl ohodnocen nejstarší účastník závodu, stal se jim p.Pavel Balvín z SDH Říčany. Soutěžních disciplín okusili i hasiči ze Slovenské republiky s nimiž máme 41 roků přátelskou družbu.


Touto cestou si dovolím poděkovat firmě Požární Bezpečnost Jihlava, která byla hlavním sponzorem této soutěže, dále poskytnula pro zábavu nejmenších dětský nafukovací hrad, kterého si děti užili i přes zhoršující se počasí takřka do sytosti.

Poděkování patří taktéž starostovi obce Říčany za jeho věcné dary a v neposlední řadě Zdravotní záchranné službě JmK, která po celou dobu na místě zajišťovala nepřetržitý dozor nad soutěžícími. Poděkování dále patří i domácím hasičům, kteří celou soutěž připravili a zabezpečili. Tento ročník se obešel bez zranění a všichni účastníci ve zdraví odjeli domů.

Závěrem si dovolím vyslovit jen dvě přání na další ročník, dobré počasí a hojnou účast.

Karel Sláma
starosta SDH Říčany u Brna

Sdílet