Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Domy pro bydlení zasáhly v roce 2011 plameny každý den průměrně devětkrát

V budovách pro bydlení za posledních pět vzniklo 18 072 požárů, při kterých zemřelo 252 osob a 2 224 osob se zranilo. Požáry způsobily škody za 1,7 mld. korun. Hasiči svým zásahem uchránili hodnoty za více jak 9 mld. korun.

rok20072008200920102011
Počet požárů objektů pro bydlení3 6623 6283 6833 6893 410
Počet usmrcených4553525151
Počet zraněných426457408457476

Budovy pro bydlení: bytové domy, rodinné domky a ostatní
budovy pro bydlení jako např. zemědělské usedlosti, hájenky.


V roce 2011 vzniklo v budovách pro bydlení o 279 požárů méně, než v roce 2010, ale počet usmrcených byl stejný, a sice 51.

Evidujeme pokles požárů v budovách pro bydlení, ale jsou tragičtější. Při klesajícím počtu požárů se počet obětí nesnižuje. Za posledních pět let si tyto požáry vyžádaly 252 obětí na životech.

Během prvního pololetí roku 2012 jsme likvidovali 1 937 požárů v budovách pro bydlení, požáry si vyžádaly 36 lidských životů a 253 zraněných,“

plk. Ing. Květoslava Skalská, odbor prevence GŘ HZS ČR


Bytové domy jsou vysoce rizikové na vznik požáru

Nejvyšší počet požárů vzniká právě v bytových domech. Na celkovém počtu požárů v budovách pro bydlení se podílí požáry v bytových domech každoročně na více jak polovině těchto požárů.

Nedodržování požární bezpečnosti, ať již v domácnosti nebo společných prostorách domu, nedbalost například při kouření, to jsou vše rizikové faktory pro vznik požárů v budovách pro bydlení, které si následně vybírají daň v podobě lidských životů a vysokých škod,“ říká plk. Skalská.


Nejvíce obětí požárů připadá na rodinné domky

Co se týče počtu usmrcených při požárech v budovách pro bydlení, více jak polovina obětí požárů připadá na rodinné domky.

Více jak polovina obětí u požárů v budovách pro bydlení, připadá na požáry v rodinných domech. Lidé by neměli podceňovat požární bezpečnost, a proto doporučujeme pořídit si například hlásič požáru. Tato investice se může jedině vyplatit. Mnoho požárů vzniká v noci, kdy obyvatelé domu spí. Právě zvukový signál hlásiče včas upozorní na vzniklý požár a tím mohou být minimalizovány jeho následky,“ doplňuje plk. Skalská.


Nedbalost dospělých nejčastější příčinou požárů domů

Nedbalost a neopatrnost dospělých, jako je zanedbání bezpečnostních předpisů, kouření, používání otevřeného ohně k osvětlování, ale i nesprávná obsluha topidla, je ve sledovaném období požárů v budovách pro bydlení nejčastější příčinou.

Následují provozně technické závady, úmyslné zapálení, požáry způsobené dětmi, špatný stav a nesprávné používání komínových zařízení.


A kde je nejvyšší riziko vzniku požáru v budovách pro bydlení?

Ve sledovaném pětiletém období (2007– 2011) téměř každý čtvrtý požár v budovách pro bydlení vznikl v komínovém tělese. Ročně průměrně 823 požárů. Jedná se především o špatný stav a nesprávné používání komínových zařízení.

V kuchyni ve sledovaném období vzniklo průměrně ročně 748 požárů. Na příčinách požárů se především podílí nedbalost a neopatrnost dospělých, ale i provozně technické závady.

Nedbalost a neopatrnost dospělých je také častou příčinou požárů, které vzniknou v obytných místnostech a ložnicích. Ve sledovaném období průměrně ročně vznikne 623 požárů.

Průměrně ročně 240 požárů vznikne na chodbách, schodištích, výtazích. Jejich příčinou je úmyslné zapálení, požáry způsobené dětmi, provozně technické závady a nedbalost dospělých.

Špatný stav a nesprávné používání komínových zařízení, úmyslné zapálení, provozně technické závady jsou příčinou požárů střech, půd, ale i obvodových zdí – zateplení. Ve sledovaném období evidujeme průměrně ročně 238 těchto požárů.

Požáry také vznikají ve sklepech, a sice ve sledovaném období ročně průměrně vzniklo 230 požárů.


Jak ochránit život, zdraví a majetek ve svých domovech před požárem?


Hlásiče požáru

Většina úmrtí při požárech je způsobena kouřem. Kouř vznikající při požáru v domácnosti je většinou toxický (v domácnostech je velké množství hořlavých plastických hmot), dvě až tři vdechnutí mohou způsobit ztrátu vědomí a následně smrt, kouř způsobuje i snížení viditelnosti a ztrátu orientace.

Autonomní hlásič požáru zajistí rychlé zjištění vznikajícího požáru a upozorní na něj přítomné osoby. Cena autonomního hlásiče se pohybuje v řádu stokorun, což je cena zanedbatelná ve srovnání s možnými škodami. Dle vyhlášky č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb (účinnost od 1. 7. 2008) musí být hlásiči vybaveny mimo jiné i rodinné a bytové domy.

Hlásič požáru je jednoduché zařízení, které upozorní, že něco není v pořádku. Je to krabička v průměru cca 12 cm, která obsahuje detektor požáru, optickou a hlavně akustickou signalizaci.


Hasicí přístroje

Vybavenost objektů hasicími přístroji také popisuje výše zmiňovaná vyhláška. Umístění, druhy a počet hasicích přístrojů je stanoven ve schválené projektové dokumentaci příslušné stavby.

Jsou stanoveny povinnosti a minimální vybavení, ale je na každém z vás, zda chcete předejít ztrátám, ať už na životech, zdraví nebo majetku a investici do hlásičů požáru a hasicích přístrojů nebudete podceňovat.


Požár v bytě, domě – jak se zachovat?

  • zachovejte klid a rozvahu
  • v případě zjištění požáru nebo hustého dýmu na chodbě domu varujte ostatní nájemníky voláním „hoří“ a okamžitě volejte hasiče na linku 150 nebo 112
  • při pohybu v zakouřeném prostoru se pohybujte při zemi (ve dřepu, po kolenou), kouř se zpočátku drží u stropu, pokud to jde, použijte k dýchání vlhký kapesník, ručník, šátek at.
  • při silném zakouření zbytečně neriskujte průchod – hrozí nejen ztráta vědomí, ale i orientace,
  • pokud nemůžete opustit byt – silné zakouření chodby, horké dveře, snažte se utěsnit dveře do bytu proti průniku kouře
  • z balkonu, okna na sebe upozorněte voláním o pomoc popřípadě vyvěšením prostěradla, ručníku atp.
  • v případě, že na vás hoří oděv, zastavte se, lehněte si, kutálejte se, válením zamezíte přístupu kyslíku, rukama si chraňte obličej,
  • k opuštění domu nikdy nepoužívejte výtah
  • v případě, že ucítíte plyn, nerozsvěcujte,
  • pokud to lze, před odchodem z hořícího bytu vypněte přívod el. energie a plynu,
  • nikdy se do požárem ohroženého bytu nevracejte (ztráta orientace, nadýchání zplodinami, porušení konstrukce stavby)
  • dbejte pokynů hasičů
  • formou hry naučte děti, co nejkratší cestou opustit byt.
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet