Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na silnici z Týniště nad Orlicí do Petrovic vyprošťovali hasiči po vážné nehodě tři osoby

K vážné dopravní nehodě došlo dnes 4. října ráno na silnici mezi Týništěm nad Orlicí a Petrovicemi na Rychnovsku. Mladý řidič osobního auta Škoda Felície Combi jedoucí směrem na Týniště vyjel z dosud nejasných příčin do protisměru, kde se čelně srazil s kamionem. Škodovka s tříčlennou posádkou skončila po nárazu v příkopu.

Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena krátce po šesté hodině ráno. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Týniště nad Orlicí a Třebechovic pod Orebem. Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje na místo vyslala dvě lékařské posádky rychlé lékařské pomoci z Hradce Králové a Rychnova nad Kněžnou. V součinnosti systému Randez-vous vyrazily na místo také další tři posádky rychlé zdravotnické pomoci.

Ještě před příjezdem hasičů pomáhali zraněným osobám ze škodovky kolemjedoucí řidiči. Shodou okolností jel tou dobou do služby hradecký profesionální hasič, který celou událost nahlásil a ihned se zapojil do pomoci zraněným osobám. Řidič byl po nehodě zaklíněný ve vraku vozidla a v bezvědomí a jeho dvě spolujezdkyně byly částečně mimo auto. Po příjezdu záchranné služby a hasičů byli všichni zranění stabilizováni a vyproštěni z auta. Obě spolujezdkyně byly vytaženy bez použití hydraulického nářadí, řidiče museli vyprostit hasiči pomocí speciálního nářadí.

Informace o závažnosti dopravní nehody byly předány operátory Krajského zdravotnického operačního střediska ZZS do traumacentra Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde se začali připravovat na příjem vážně zraněných osob.

Spolucestující žena utrpěla neurčené poranění hrudníku a druhá spolujezdkyně zlomeniny dolních končetin. Obě ženy byly při vědomí.

Poslední vážně zraněný řidič osobního automobilu musel být lékařem napojen na přístroj pro plicní ventilaci a v bezvědomí ve vážném stavu transportován na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde již čekaly připravené týmy traumatologů a lékařů intenzivní a resuscitační péče. Všichni zranění byli převezeni do nemocnice. Řidič kamionu vyvázl bez zranění.

Hasiči provedli protipožární opatření a odpojili u vozidla autobaterii. Silnice byla v místě nehody více jak dvě hodiny uzavřena a doprava byla odkláněna přes okolní obce. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Tomáš Ježek
tiskový mluvčí
ZZS Královéhradec­kého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet