Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik nebezpečné látky do Sázavy

V pondělí 25. 9. 2006 se v Týnci nad Sázavou na Benešovsku uskutečnilo taktické cvičení zaměřené na dopravní nehodu s únikem nebezpečné látky do řeky Sázavy.

Hlavním úkolem bylo prověřit taktický postup při instalaci norné stěny a součinnost jednotek IZS při této mimořádné události. Cvičení se zúčastnila jednotka HZS Benešov a firma HAPPY END CZ, která zde předvedla novinku v oblasti sorbentů.

První fází zásahu bylo natažení hadice napuštěné vzduchem přes řeku a zabránění šíření ropné látky. V další části jednotka provedla postavení nafukovací norné stěny. Z důvodu únavy materiálu došlo k jejímu protržení, se kterým si hravě hasiči poradili. Poté byla norná stěna za pomoci lezeckého družstva přetažena na druhý břeh řeky a nainstalována. Potom byl na vodu spuštěn odlučovač, který z hladiny odčerpával uniklou látku do připravených sudů. Dále hasiči na hladinu společně s firmou HAPPY END CZ nainstalovali poslední nornou stěnu s absorbční látkou. Dále byla předvedena novinka v oblasti sorbentů. Jedná se o absorbční kostky, které se díky svému tvaru velice dobře sbírají. Po této ukázce bylo cvičení vyhodnoceno a ukončeno.

Foto a text: Petr Svoboda
Sdílet