Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jako nejlepšího velitele zásahu při vyprošťování v Praze vybrali rozhodčí Jiřího Kroupu z Mostu

Profesionální hasič z Mostu Jiří Kroupa se stal nejlepším velitelem zásahu. Prvenství mu přiřkla odborná porota v rámci soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných automobilů Memoriálu JUDR. Františka Kohouta v Praze.

Z patnácti soutěžních družstev z České republiky a Slovenska skončili profesionální hasiči z Mostu na třetím místě. Jejich velitel Jiří Kroupa ale nakonec vyhrál titul Nejlepší velitel zásahu.

Podle porotců totiž zvládl nejlépe nejen taktiku, ale ze všech velitelů soutěžních družstev si vedl na výbornou i v reakcích na vzniklé situace a zvládl i vést svůj tým.

Nutno podotknout, že cenu pro nejlepšího velitele zásahu beru jako ocenění celého družstva, které pracovalo velice sehraně bez jakýkoliv zádrhelů. Rád bych tímto poděkoval mému celému družstvu ve složení: Vojta Dvořák, Karel Šíma a Lukáš Rosenkranz. S tímto týmem totiž rok co rok získáváme body v soutěžích a pravidelně jsme na bedně.

Jiří Kroupa

Letošní soutěž byla o to složitější, že mostecké družstvo si vylosovalo simulovanou dopravní nehodu, kdy na automobil řidičky „spadl“ mohutný kmen stromu a aby toho nebylo málo, tak šokovaná zraněná žena vytáhla na zasahující hasiče střelnou zbraň.

Právě tento způsob porotci hodnotili za velice pozitivní, to když jsem stáhl své muže do bezpečí a nejprve sem nechal „policisty“ aby střelkyni v havarovaném autě odzbrojili. Nechtěl jsem vystavovat zasahující hasiče zbytečně riziku.

Navíc kluci podle rozhodčích tam odvedli skvělou práci s vyprošťovacími nástroji při vystřihávání řidičky a Vojta Dvořák navíc skvěle pracoval s hydraulickou vzpěrou za pomoci Lukáše a Karel se mezitím staral o zraněnou řidičku a jako člen posttraumatického týmu ji uklidňoval a posléze informoval o všech činnostech, které vedli k její záchraně

popsal děj simulované nehody s nepříjemným překvapením Jiří Kroupa, který se kolem soutěží ve vyprošťování pohybuje od roku 2004

Velitelem vyprošťovacího družstva jsem od roku 2006. Ze začátku jsme v týmu měli Filipa Kellera a Radka Seiferta, kterým rovněž patří mé poděkování. To samé platí také diplomovaným záchranářkám Ditě Pláničkové a Heleně Suché z mostecké záchranné služby, které s námi spolupracují na taktice z oblasti zdravovědy, poskytování přednemocniční neodkladné péče urgentní medicíny.


Ročně hasiči z Mostu v rámci nácviku „rozstříhají“ na třicet automobilů. Zkoušet mohou přímo v areálu mostecké stanice za velké podpory svého vedení.

Co auto, to jiná simulace dopravní nehody. Zkoušíme při cvičení vymýšlet různé scénáře i polohy automobilů, tak abychom potom při soutěži byli připraveni na jakoukoliv situaci při vyprošťování a co nejefektivněji nejen automobil zajistit, stabilizovat a poskytnout první pomoc zraněnému, ale také ho dostat do bezpečí.

Rozhodčí sledují také komunikaci mezi hasičem-zdravotníkem a zraněnou osobou. V Praze měl zdravotník mikrofon a jeho komunikaci se zraněným tak rozhodčí slyšeli dopodrobna.

konstatoval Kroupa

DENÍK.cz / Jan Vraný – <a href=„http://­mostecky.denik­.cz“>mostecky­.denik.cz</a>
Sdílet