Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva lidé dnes zemřeli a další dva byli zraněni při požáru v kuchyni rodinného domu v obci Kostice na Břeclavsku

Požár krátce po půlnoci zjistila obyvatelka sousedního domu, kterou probudil praskot a kouř. Žena zavolala policisty a hasiče.

Protože uvnitř měli spát obyvatelé domu, policisté, kteří na místo přijeli jako první, z jedné místnosti silně zakouřeného stavení vynesli 47letého majitele, který nejevil známky života.

Záchranu jeho 51leté přítelkyně jim znemožnil hustý dým. Dvacetiletá dcera, která spala v další místnosti, před kouřem vyskočila z okna.

Hasiči hlášení o požáru přijali 15 minut po půlnoci, na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice v Břeclavi a dobrovolné jednotky z Lanžhota, Týnce a Tvrdonic. Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích uvnitř bez známek života našli 51letou ženu, z další místnosti zachránili 40letého muže.

Majitele domu a jeho 51letou partnerku se hasiči a vzápětí i zdravotníci snažili resuscitovat, lékař ale konstatoval jejich úmrtí. 20letou ženu a 40letého muže, kteří se nadýchali zplodin hoření, zdravotníci převezli do nemocnice.

V domě hořela kuchyňská linka, požár se rozšířil také na další zařízení kuchyně a strop. Oheň hasiči pomocí vysokotlakého proudu dostali 43 minut po půlnoci pod kontrolu a jeho likvidaci po dohašení lokálních ohnisek a kontrole termokamerou ukončili v 1.42 hodin.

Silně zakouřený dům i sousední zakouřené stavení odvětrali pomocí přetlakové ventilace. Zásah hasičům komplikovala informace, že v domě je větší množství munice a zbraní. Munice ale byla v jiné části objektu.

Ve starším přízemním domě o půdorysu zhruba 10 krát 10 metrů oheň zničil zařízení kuchyně, škodu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 100 tisíc korun.

Požár vypukl od dohořelé svíčky, která zapálila kuchyňskou linku. Nasvědčuje tomu ohledání rodinného domu při pátrání po ohnisku. Dále bylo policisty nalezeno, mimo dosah ohně, větší množství munice.

Byl přizván pyrotechnik, který ji zajistil a předběžně určil, že se jedná o 30 kusů a to různého druhu. Také rozhodl o zneškodnění jednoho granátu z důvodu ohrožení života a majetku při případném převozu. Zneškodnění bude prováděno v katastru obce Kostice, mimo dosah obydlí a obyvatel.

Policie ČR

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet