Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský Land Rover Defender má snímatelnou nástavbu a poslouží i potřebám obecního úřadu

Land Rover Defender těží ze šedesátiletých zkušeností legendárního výrobce a může se pyšnit skvělou průchodností terénem a hlavně vysokou spolehlivostí, pro kterou si jej vybírají např. armády na celém světě.

Firma Dajbych se na úpravy aut 4×4 specializuje už 17 let. Na podněty zákazníků z řad obcí, institucí a hasičů vyvinula ve spolupráci s firmou SWS Tauchman upravený Defender na míru hasičským sborům a obcím.

Land Rover Defender 130 ve verzi Double Cab Pick Up je osazen motorem 2.2 TD4 o výkonu 90 kW a točivém momentu 360 Nm/2 000 o­t./min. Podvozek disponuje inteligentním stálým pohonem všech čtyř kol a manuální šestistupňovou převodovkou s redukcí a uzávěrkou mezinápravového diferenciálu.

Automobil je vybaven systémem regulace tlaku vzduchu v pneumatikách pro účely ztíženého průjezdu například velmi měkkým nebo sypkým terénem. U každého kola je tlaková hadice s rychlospojkou. Vše se dá elegantně schovat do tubusu u každého kola tak jak je ukázáno ve videu.

Vnitřní prostor kabiny není nijak zvlášť upravován, může tedy plnit i potřeby běžného provozu. Ostatně právě k těmto účelům byl automobil sestrojen. Počítá se s primárním využitím pro potřeby obce a hasičů na každodenní činnosti. Po nasazení hasičské nástavby pak slouží jako výjezdové auto.

Když je potřeba auto využívat následně ve verzi s korbou, lze hasičskou nástavbu jednoduše a rychle demontovat. Nástavba váží podle typu cca 300 kg. Celou akci lze zvládnou ve dvou lidech za několik minut. Měli jsme možnost vidět montáž a demontáž nástavby osobně. Za pomoci zvedacího mechanizmu typu „kočka“ došlo k sundání a nasazení nástavby opravdu jen za několik minut.

Nástavbu lze také posadit na nosníky s heverem, pod nástavbu pak automobil zajede a je možné jí na korbu spustit. Manipulace je velmi jednoduchá a intuitivní. Nástavba se pak zajistí pomocí několika aretací.

Měli jsme také možnost osobně zjistit průjezdnost terénem. Auto se s nástavbou i bez ní chová naprosto skvěle. Land Rover Defender je opravdu kvalitní automobil do terénu. Nehraje si na nic, je to pracant. Ostatně celé představení auta můžete vidět na videu.

Po počátečních rozpacích ohledně řešení odnímatelné nástavby byl celkový dojem z automobilu velmi pozitivní. Řešení je zajímavé a realizovatelné. Primárně auto například dobrovolní hasiči využijí na práci pro sbor nebo obec, sekundárně pak jako výjezdový automobil.

Cena samotného vozidla se pohybuje od 1.150.000 Kč bez DPH., cena včetně vybavení je zhruba okolo 1 500 000,– Kč.

Sdílet