Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy veselských hasičů v září

Čtyři požáry a jedna technická pomoc zaměstnaly během měsíce září zásahovou jednotku Sboru dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí.

Požár stohu ve Svinech
Zvuk sirén vyhlašujících požární poplach vyrušil v pátek 8. 9. 2006 večer občany Veselí nad Lužnicí. Zásahová jednotka SDH Veselí nad Lužnicí vyjížděla k požáru stohu za obcí Sviny. Naše jednotka se na místo zásahu dostavila jako první. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár stohu o rozměrech cca 15 × 80 metrů na poli U cihelny v katastru obce Sviny. V době příjezdu hořely cca 3/4 objemu stohu po celém povrchu. Pomocí vody z otočné proudnice jsme prováděli ochranu okolí. Na místo se také dostavila jednotka HZS Soběslav s CAS-32 Tatra 815, která zasahovala z druhé strany stohu. Naše jednotka po vyprázdnění cisterny provedla jednou doplnění vody z hydrantu v obci Sviny. Po dohodě s majitelem bylo rozhodnuto, že se stoh nechá pod dohledem dohořet. Na pokyn velitele zásahu jsme se vrátili na základnu. Technika: CAS-32 Tatra 815, DA-12 Avia, vyhlášení poplachu 21.43, výjezd jednotky 21:48, návrat na základnu 23:40, zasahovalo 9 členů zásahové jednotky.

Svatý Jan přišel o „ozdobu“
Opravdu kuriozní zásah absolvovali členové zásahové jednotky SDH Veselí nad Lužnicí v neděli 10. 9. 2006 dopoledne, když na žádost Městské policie sundavali „umělecký“ předmět, který kdosi umístnil na sochu sv. Jana Nepomuckého na náměstí T.G.Masaryka ve Veselí nad Lužnicí. Jednotka vyjížděla na žádost Městské policie, p.Virt, kterému občany bylo oznámeno, že na soše sv. Jana Nepomuckého na Náměstí T.G.Masaryka ve Veselí nad Lužnicí přes noc někdo rozvěsil různé předměty. Cestou k zásahu byla odstraněna drobná závada na DA-12 Avia. Jednotka po příjezdu na místo zásahu průzkumem zjistila, že na soše je umístněno „umělecké“ dílo vyřezané z polystyrenu. Předmět byl pomocí trhacího háku ze sochy odstraněn. Následně se jednotka vrátila na základnu. Technika: DA-12 Avia, vyhlášení poplachu 8:51, výjezd jednotky 8:56, návrat na základnu 9:13, zasahovali 3 členové zásahové jednotky.

Požár trávy u trati
Pravděpodobně průjezd parní lokomotivy způsobil požár trávy a náletových křovin mezi železničními tratěmi Veselí n.L. – Praha a Veselí n.L. – Havl. Brod ve Veselí nad Lužnicí v sobotu odpoledne 23. 9. 2006. Část členů naší zásahové jednotky tak musela opustit probíhající soutěž u kulturního domu. Na místo jsme dorazili společně s jednotkou HZS Soběslav (CAS-24 Liaz). Průzkumem bylo zjištěno, že hoří tráva na louce mezi železničními tratěmi Veselí n.L. – Praha a Veselí n.L. – Havl. Brod. Naše jednotka pomocí pákových nůžek otevřela bránu na příjezdové cestě k požářišti přes skládku kameniva Traťového okrsku Veselí n.L. Poté pomocí vysokotlakého proudu, otočné proudnice a lopat požár lokalizovala a následně i likvidovala. Na místo se rovněž dostavila jednotka HZS ČD s CAS-24 Liaz. Poté se naše jednotka vrátila na pokyn velitele zásahu na základnu. Technika: CAS-32 Tatra 815, vyhlášení poplachu 13:14, výjezd jednotky 13:20, návrat na základnu 14:24, zasahovali 4 členové zásahové jednotky.

Na trávu mezi tratěmi podruhé
Na stejné místo jako odpoledne jsme museli v sobotu 23. 9. 2006 večer vyjíždět znovu. Požár mezi tratěmi se znovu rozhořel. Tentokrát zasahující členové zásahové jednotky museli opustit probíhající oslavu v Arabele. Na místo jsme dorazili společně s jednotkou HZS Soběslav (CAS-24 Liaz). Průzkumem bylo zjištěno, že hoří tráva na louce a náspu mezi železničními tratěmi Veselí n.L. – Praha a Veselí n.L. – Havl. Brod. Naše jednotka pomocí vysokotlakého proudu požár lokalizovala a následně i likvidovala. Na místo se rovněž dostavila jednotka HZS ČD s CAS-24 Liaz. Po likvidaci požáru na přiděleném úseku se naše jednotka vrátila na pokyn velitele zásahu na základnu. Technika: CAS-32 Tatra 815, vyhlášení poplachu 20:48, výjezd jednotky 20:53, návrat na základnu 22:07, zasahovali 4 členové zásahové jednotky.

Tráva mezi tratěmi – třikrát a dost
Do třetice na místo, kde se rozdvojují železniční tratě Veselí n.L. – Praha a Veselí n.L. – Havl. Brod. a kde se opět rozhořel požár trávy a náletových křovin, vyjížděla zásahová jednotka SDH Veselí nad Lužnicí v neděli 24. 9. 2006 dopoledne. Naše jednotka byla na místě zásahu jako první. Průzkumem bylo zjištěno, že hoří tráva na louce a náspu, kde se rozdvojují železniční tratě Veselí n.L. – Praha a Veselí n.L. – Havl. Brod. Naše jednotka pomocí vysokotlakého proudu a jednoduchých hasebních prostředků začala požár lokalizovat ve směru šíření, které podporoval silný vítr. Poté, co se na místo zásahu dostavila jednotka HZS ČD (CAS-32 Tatra 815), jsme náš vysokotlaký proud přesunuli podél železniční trati Veselí n.L. – Havl. Brod a také na témže úseku rozvinuli jeden proud C. Velitel zásahu (HZS ČD) mezitím povolal také jednotku HZS Soběslav, rovněž s vozidlem CAS-32 Tatra 815, která zasahovala ve směru šíření k podniku Grena. Po vyčerpání cisterny naše jednotka dojela k Čistírně odpadních vod Veselí n.L., kde z hydrantu doplnila vodu, kterou pak doplnila do CAS-32 Tatra 815 HZS ČD. Po druhém doplnění vody u ČOV jednotka pokračovala v likvidaci požáru na náspu trati Veselí n.L. – Havl. Brod. Po likvidaci požáru na přiděleném úseku se naše jednotka vrátila na pokyn velitele zásahu na základnu. Technika: CAS-32 Tatra 815, vyhlášení poplachu 11:01, výjezd jednotky 11:06, návrat na základnu 14:46, zasahovali 4 členové zásahové jednotky.

Stanislav Kaisler
velitel družstva JSDH Veselí nad Lužnicí
http://sdh-veseli.hyperlink.cz
Sdílet