Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lidem v Liberci vadí zlověstný zvuk sirén, kterým se ve dne v noci svolávají dobrovolné hasičské jednotky

Blíží se svazky bombardovacích letadel nebo povodeň zaplavuje okna? Ne. Nervydrásající zvuk sirény prořízl noční klid a probudil tisíce lidí jen kvůli zapálenému kontejneru.

Ilustrační foto

V době mobilních telefonů se stále dobrovolní hasiči v celé republice svolávají „postaru“. Řadě lidí to vadí. Před chvílí uspaný kojenec propuká po zlověstném houkání sirény v zoufalý pláč. Tak hlasitý, že není k uklidnění ještě po dvaceti minutách.

Tato scéna za všechny se odehrála předminulou středu ve Vratislavicích. Tamní jednotka po desáté hodině vyrážela k hořícímu kontejneru na rochlické sídliště.

Ten strašný zvuk nás probudil už mockrát, nemůžu už nechávat otevřená okna, naše dítě mělo minule málem šok, i tak se budí. I na moji psychiku je to nápor, natož na pětiměsíční dítě. Houkat by se mělo jen, když jsou lidi opravdu v ohrožení.

míní bezradná matka.

Anachronismus. Tak hodnotí v době mobilních telefonů svolávání dobrovolných jednotek pomocí sirén i jiní obyvatelé Liberce. Miroslav Šilar žije v těsné blízkosti hasičské stanice. Když byly jeho děti malé, zvuk sirén je pokaždé spolehlivě vyděsil. Jak otec říká, nezištné práce dobrovolných hasičů si mimořádně váží a je za ni vděčný.

Už před lety se ale pokoušel upozornit na zastaralý systém svolávání jednotek. Ale marně.

Když byly dětem zhruba dva roky, pokaždé usínaly s obavou, jestli je zase nevzbudí siréna. Bylo to hrozné. Siréna malé děti spolehlivě vyděsí, vadí ale i lidem, co mají problémy s usínáním,“ uvedl Miroslav Šilar.


Poplach vyhlašuje operační profesionálních hasičů. Podle poplachového plánu si vybere jednotlivé dobrovolné jednotky a rozhouká sirény. Nic lepšího prý zatím neexistuje.

Moderních možností je relativně hodně, tohle je ale jediný garantovaný systém. A nejspolehlivější. Chápu, že to lidem vadí, je to ale taková daň za bezpečnost. Siréna tam není proto, aby je budila, ale svolává lidi, kteří pomáhají,“ upozornil ředitel krajských hasičů Roman Hlinovský.

Miroslav Šilar upozorňoval na to, že žijeme v 21. století. V době mobilů, pagerů a satelitních technologií.

Je to opravdu nezbytné vyhlašovat požární poplach a svolávat jednotku SDH o 20 lidech jako za války? Navíc kdy tento poplach není varovným signálem pro obyvatelstvo?

položil řečnickou otázku v jednom ze starších čísel vratislavického zpravodaje Miroslav Šilar

Podle něj by měly sirény jako varovný systém sloužit jen pro ohlašování nebezpečných situací, které se skutečně týkají všech. „Teprve pak bude mít zvuk sirén opravdovou váhu,“ napsal.

Siréna zní také, naše výjezdové družstvo ještě dostane SMS zprávu. Siréně ale věřím nejvíc, ne vždycky máte mobil u sebe. Lidi to vzbudí na čtyři minuty, hasiči jsou ale pak vzhůru třeba celou noc a jdou pak ještě do práce a zachraňují,“ popsal Bohdan Kvapil, velitel sboru SDH Stráž nad Nisou. Samotné SMS zprávy zajišťované komerčním operátorem nejsou prý podle Romana Hlinovského stoprocentní.

Adam Pluhař / MF DNES

Sdílet