Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Představujeme Saturn S2, pomůcku nejen pro zachránce, ale i pro zachraňované nebo vyšetřovatele

Asi ho znáte, speciální dýchací přístroj nejen pro hasiče. Do redakčního hledáčku se nám dostal SATURN S2 od firmy MEVA, která ho chystá zařadit do zajímavé akce. Pro své specifické vlastnosti použití je zajímavou alternativou třeba pro velitele zásahu, policisty nebo hasičské vyšetřovatele. Své uplatnění si našel v průmyslu, mohl by si ho ještě více najít i mezi hasiči?

Vzduchový dýchací přístroj SATURN S2–99 typ 3010 je autonomní dýchací přístroj s tlakovým vzduchem a otevřeným dýchacím okruhem. Přístroj má přenosný zásobník tlakového vzduchu a je zcela nezávislý na okolní atmosféře. Vydechovaný vzduch odchází z ochranné masky bez recirkulace do okolního ovzduší.

Přístroj je určen pro ochranu dýchacích orgánů osobám vykonávajícím různé činnosti v prostředí s vysokou koncentrací nedýchatelných plynů, prachu a jedovatých aerosolů nebo v prostředí s nedostatkem kyslíku. V tomto směru je zajímavý svým využitím nejen v průmyslu, ale i pro některé činnosti hasiče.

Použitelnost přístroje jsme měli možnost ověřit na vlastní kůži. Nosíte s sebou pohodlně jako tašku zásobu vzduchu. Váhově a možností manipulace je přístroj vhodný na specifické činnosti. Uplatnění najde při vyprošťovaní ze sutin nebo při zjišťování příčin požárů. Je otázkou, zda své využití by si našel i u velitelů zásahu pro své rychlé manipulační nasazení. Alternativou pak je pro osoby, které potřebují hasiči dostat například do zakouřených prostor, jako jsou třeba policisté nebo záchranáři.

Nejvíce se nám líbí alternativa pro zachraňované osoby, které jsou třeba v sutinách domu a potřebují zásobu vzduchu. Saturn S2 lehce dopravíte k postiženému.

Dýchací přístroj je vhodný i jako evakuační vyváděcí přístroj do výškových budov. Uplatnění v současnosti nachází i v průmyslu, kdy může být připraven u prostor serveroven či dalších speciálních místností pro prvotní zásah požárních hlídek nebo vyškolených zaměstnanců.


V případě dodržení podmínek výrobce se může přístroj použít do prostředí se stupněm nebezpečí výbuchu SNV 1, SNV 2 a SNV 3. Přístroj je konstruován tak, aby pracoval i při ponoření max. 1 m pod vodní hladinu, není však konstruován jako potápěčský přístroj pro použití pod vodu.


Přístroj je možné sejmout za provozu z ramena aniž by musela být přerušena nebo byla omezena jeho činnost. To je velkou výhodou v málo přístupných prostorech. V tomto směru je vhodný třeba pro vyprošťovací práce, kdy přístoj hasiče, pracujícího v sutinách, omezuje méně než velký dýchací přístroj.

Sejmutí přístroje z ramene je rychlé a manipulace s ním je opravdu komfortní. Případně může sloužit jako podpora dýchaní po zavalené osoby, kdy je práce s přístrojem jednodušší, než s klasickou dýchací technikou.

Vzduchový dýchací přístroj SATURN S2–99 typ 3010 s tlakovým vzduchem je konstruován tak, aby umožňoval uživateli dýchat vzduch dle požadavku z tlakové láhve na vzduch prostřednictvím plicní automatiky umístěné přímo na tlakové láhvi. Plicní automatika je zkonstruována na principu podtlakového dávkování vzduchu z láhve dle individuálních potřeb uživatele.

Tento princip funguje tak, že při nádechu uživatele vzniká v lícnicové části a v celé ochranné masce podtlak, který je přenášen spojovacím přechodem až pod membránu plicní automatiky. Vlivem způsobeného podtlaku se membrána pohybuje směrem dolů a přes pákový mechanismus otevírá vysokotlakou kuželku plicní automatiky, která uzavírala průtok stlačeného vzduchu z láhve.

Podle velikosti způsobeného podtlaku pod membránou proudí odpovídající objem vzduchu automatikou přes injektor do spojovacího přechodu a lícnicové části masky. Po ukončení nádechu podtlak pod membránou zaniká, membrána se vrací do původní polohy a vysokotlaká kuželka automaticky opět průtok vzduchu uzavře. Při výdechu vzniká v dýchacím systému přetlak, který otevře membránu ventilové komory v masce a vydechovaný vzduch proudí bez recirkulace do okolní atmotsféry. Tento cyklus se dalším nádechem opakuje.

Součástí dodávky je plastový nárazuvzdorný kufr PELI, který je v ceně produktu.

Při velkých průtocích vzduchu je odpor, který klade vrapová hadice spojovacího přechodu protékajícímu vzduchu, značně velký, proto je přístroj vybaven injektorem, který vliv hadice kompenzuje a způsobuje, že dýchání je s přístrojem snadné i při velké spotřebě.

Přístroj je vybaven akustickým výstražným zařízením, které při poklesu tlaku v láhvi na hodnotu 10 + 1 MPa varuje uživatele o poklesu tlaku nepřetržitým zvukovým signálem o intenzitě přes 90 dB. Varovný signál zní až do poklesu tlaku v láhvi na hodnotu 1,0 MPa. Toto výstražné zařízení je uváděno do činnosti automaticky při otevření ventilu tlakové láhve a není tedy možné, aby uživatel mohl použít přístroj dříve, než je výstražné zařízení aktivováno.

Přístroj je také vybaven ručně ovládaným zařízením pro přídavnou dodávku vzduchu, tzv. by-passem, jehož průtok je minimálně 60 l/min. při všech tlacích nad 5 MPa.

Toto zařízení je součástí plicní automatiky a umožňuje uživateli ručně otevřít (nezávisle na otevíracím podtlaku) průtok vzduchu z tlakového zásobníku přes plicní automatiku do spojovacího přechodu a ochranné masky.

By-pass se uvádí do činnosti ovládačem, který je umístěn přímo na horní části automatiky.

Obsah balení dýchacího přístroj SATURN S2–99:

  • Nosné popruhy
  • Plicní automatika s by-passem a manometrem
  • Ovládač by-passu
  • Spojovací přechod
  • Koleno spoj. přechodu
  • Ochranná maska – CM-5D /velikost 4 a 5/
  • KEMIRA SARI /velikost universální/
  • Tlaková láhev s ventilem
  • Lahvový ventil

Maska

K přístroji SATURN S2–99, lze připojit dva typy celoobličejových ochranných masek – CM-5D a KEMIRA SARI, které zaručují dokonalou izolaci celého obličeje, dýchacích orgánů a očí uživatele od okolní atmosféry. Oba typy masek splňují požadavky ČSN EN 136. Maska KEMIRA SARI s označením F (na vnější straně lícnicové části) splňuje požadavky ČSN EN 136–10.

V sestavě, kterou jsme měli možnost vyzkoušet, byla maska KEMIRA SARI. Je to panoramatická obličejová maska. Má velký zorník, který svým velkým zorným polem zajišťuje účinnou ochranu očí a dýchacích orgánů proti škodlivým plynům a párám.

Zorníkové sklo je vyráběno ve třech materiálových provedeních – polykarbonát, polyamid a triplex, vyhovujících různým nárokům v rizikovém prostředí. Povrch zorníků je odolný proti roztříštění, poškrábání a vytvoření zákalu. Mlžení zorníku je zabráněno vedením proudu nadechovaného vzduchu po vnitřní části zorníku.

Maska je opatřena průzvučnou vložkou, která při nasazení masky na obličej umožňuje minimálně 95% srozumitelnost hovoru. Maska umožňuje použití dioptrických skel v brýlových vložkách uchycených v zorníkové části uvnitř masky. Upevnění masky na hlavě uživatele zajišťuje pětibodový celopryžový upínací kříž nebo adaptéry pro upevnění na ochrannou přílbu GALLET, HEROS a ROSENBAUER.

Přístroj je navržen tak, aby vyhovoval požadavkům norem ČSN EN 137, ČSN EN 136. Jakost tlakového vzduchu určeného pro plnění tlakových láhví musí odpovídat normě ČSN EN 12021.

Servis a opravy přístroje SATURN S2–99 provádí pouze výrobce MEVA a.s. a jím autorizovaná servisní střediska.

Tlaková láhev

K přístroji SATURN S2–99 je možné připojit ocelové nebo polokompozitní tlakové láhve na vzduch o maximálním plnícím tlaku 20 MPa a vnitřním objemu 2 l s lahvovými ventily dle ČSN 07 8631.

Polokompozitní dvoulitrová tlaková láhev na vzduch je vyrobena ze třech komponentů, hliníková láhev je obalena vrstvou skelných vláken, které jsou spojeny anhydratačním epoxydem.

Lahvový ventil je chráněn proti prostupu pevných částí a vody z láhve ochrannou trubkou. Mezi plně otevřenou polohou ventilu jsou 2,1 – 2,8 otáčky. Výstup z lahvového ventilu je upravený závit G 5/8" pro 20 MPa.

K přístroji je dodávána tato dokumentace:

  • Návod k použití přístroje
  • Atest přístroje
  • Záruční list
  • Návod k použití ochranné masky

Více informací o produktu naleznete na www.meva.cz

Sdílet