Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zadřený ventilátor způsobil požár v obci Ratiboř na Vsetínsku, zaměstnanci plameny zdolali hasicími přístroji

Bezprostředně před osmou hodinou ranní byl občany zaregistrován kouř vycházející z objektu pily v obci Ratiboř na Vsetínsku. Mělo se jednat pravděpodobně o sklad pilin. Oznamovatel ale nebyl přímo na místě, proto nemohl rozsah a místo požáru blíže specifikovat.

Operační důstojník, který oznámení přijal v 07:53 hodin, na místo hlášené události vyslal jednotku profesionálních hasičů ze stanice Vsetín spolu s jednotkami dobrovolných hasičů obcí Ratiboř, Jablůnka a Hošťálková. Celkem tedy na místo požáru mířily čtyři cisternové zásahové vozy.

Po svém příjezdu velitel zásahu zjistil, že došlo k lokálnímu hoření v prostoru prvního podzemního podlaží objektu pily, kde byla umístěna kotelna a že požár byl likvidován zaměstnanci za použití čtyř vodních a jednoho práškového ručního hasicího přístroje ještě před příjezdem našich jednotek.

Hasiči v dýchací technice provedli průzkum prostoru kotelny, jeho odvětrání a dochlazení technologie topení a stavebních konstrukcí vysokotlakým proudem.

Provedeným šetření na místě události bylo následně zjištěno, že požár vznikl v důsledku technické závady ventilátoru, který odtahoval spaliny do komína. Po jeho přehřátí v důsledku zadření došlo k zapálení prachů a dřevních nečistot, které zde byly usazeny. Plameny pak byla zasažena izolace teplovodního potrubí.

Výše vzniklé škody byla vyčíslena asi na 2.000,– Kč. Hasebním zásahem zaměstnanců byly zachráněny hodnoty ve výši okolo 100.000,– Kč. Vyšetřovatelem požárů nebylo v tomto případě zjištěno žádné porušení předpisů o požární ochraně.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet