Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah u hořícího domu na Novojičínsku komplikovala drůbež, vrátila se do kouře, na svá bidla

K požáru hospodářské budovy o půdorysu přibližně 5×10 metrů dnes v noci vyjelo několik hasičských jednotek do obce Skotnice na Novojičínsku.

Požár vznikl s největší pravděpodobností v přístavbě, ve které podlehly plamenům zahradní stroje, dále se pak oheň šířil na uskladněné palivové dříví a přes střešní konstrukci do půdního prostoru hospodářské budovy, kde bylo uskladněno seno.

Na místo zásahu dorazila jako první jednotka HZSP Letiště Leoše Janáčka Ostrava, v těsném závěsu dorazila jednotka JSDH Příbor, HZS-MSK Nový Jičín, místní jednotka SDH Skotnice-Skorotín a JSDH Petřvald.

Prostor požáru byl rozdělen do dvou úseků. V prvním úseku probíhalo zdolání požáru přístřešku a uskladněného palivového dřeva, v druhém pak náročná práce, kdy bylo nutno v dýchacích přístrojích a za téměř nulové viditelnosti dostat z objektu hořící seno. Toto bylo o to více komplikované, že z půdního prostoru byly pouze dva malé otvory přes které se seno muselo dostat ven.

Zásah hasičů v jednu chvíli mírně komplikovala domácí drůbež, kdy i přes značné zakouření prostoru se vrátila zpět na svá bidla. Proto museli hasiči přistoupit k jejich násilné evakuaci a přemístit je do sousední budovy.

To se nakonec po cca 3 hodinách povedlo, kdy se v práci s dýchacím přístrojem vystřídali hasiči i několikrát.

Po překontrolování požářiště termokamerou a dohašení skrytých ohnisek požáru zůstala na místě místní jednotka hasičů na dohlídku. Při požáru nedošlo k žádnému zranění.

Ondra Fabián

Sdílet