Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči evakuovali 25 lidí

Pětadvacet osob muselo ve čtvrtek 5. 10. 2006 brzy ráno opustit své byty v pětipodlažním domě v centru Ostravy v Senovážné ulici, kde hořela hliníková střecha. Na místě zasahovaly tři profesionální a jedna dobrovolná hasičská jednotka.

Požár střechy byl oznámen na Centrum tísňového volání v Ostravě ve čtvrtek zhruba ve čtvrt na čtyři ráno. Požár ohlásil na Centrum tísňového volání revizor Dopravního podniku Ostrava, který stál na nástupní stanici autobusu číslo 37 u Ústředního autobusového nádraží. S dalšími muži pak běžel informovat obyvatele postiženého domu (zvonili na domovní zvonky). Na místo vyjelo osm hasičských vozidel z ostravských stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje na Fifejdách, Zábřehu a Slezské Ostravě a z dobrovolné jednotky v Ostravě-Radvanicích.

Jako první byla na místě jednotka z Fifejd, která má stanici nejblíže Senovážné – už za čtyři minuty po nahlášení události. Zjistila, že hoří nová hliníková střecha zhruba o ploše 8 × 8 metrů. Požár byl lokalizován deset minut před čtvrtou hodinou ranní, pak probíhaly dohašovací práce a odsávání vody z bytů pod střechou.

Hasiči ve spolupráci s Městskou policií Ostrava pomohli 25 lidem s rychlým opuštěním bytů, které proběhlo bez komplikací. Vnitřní prostor domu nebyl zakouřen. Zhruba hodinu museli počkat venku v přijatelném počasí, než se mohli vrátit zpět domů.

Policie ČR ve spolupráci s hasiči uzavřela Senovážnou ulici (spojka mezi Místeckou ulicí a ulicí 28. října u Frýdlantských mostů) v obou směrech na hodinu a půl, ale vzhledem k minimální dopravě se ani zde nevyskytly komplikace. Na místo se brzy po ohlášení dostavili i dva místostarostové městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kterému obytný dům patří.

Předběžnou škodu odhadují hasiči ve stovkách tisíců korun, především na střeše, střešní konstrukci a poškození čtyř bytů vodou. Příčina požáru je v šetření.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet