Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

III. ročník Železného hasiče obce Závišice vyhráli Radek Váňa a Luboš Hodura

V sobotu 13. 10. 2012 se v areálu základní školy a kostela v Závišicích konal III. Ročník Železného

hasiče obce Závišice.

Na start závodu se postavilo celkem 53 hasičů a dvě hasičky. Start byl stanoven na 13. Hodinu což při celkovém počtu závodníků dávalo naději, že se z části bude jednat o noční soutěž.

Nakonec tomu tak nebylo a i poslední startující se vypravil na náročnou a netradiční trať ještě před setměním.

Trať sestávala z tažení dvou B hadic, na kterých byly připevněny dvě pneumatiky z osobního automobilu, na vzdálenost cca 50 m, pokračovalo se přesunem kola z nakladače pomocí kladiva na danou vzdálenost 5 m. U této disciplíny byla možnost výběru kladiva ze třech druhů. Velké, větší a největší. Tato disciplína byla dosti fyzicky náročná, protože i po dost velké ráně kladivem se pneumatika pohnula jen o velmi malou vzdálenost. Po přesunutí pneumatiky za vyznačenou metu následovalo smotání deseti metrové B hadice, vběhnutí do školní budovy kde závodníky čekal výběh do třetího patra. Aby to ale nebylo tak jednoduché, při výběhu měl závodník v každé ruce 15 kg vážící barel s vodou. Navíc se barely musely jak vynést nahoru tak i snést dolů. Pokračovalo se výběhem z budovy, spojením čtyřech půlspojek na hadicích C, překonání bariéry, přesun pneumatiky z nákladního automobilu pomocí překlopování. Jako poslední disciplína bylo zapojení dvou C proudů na rozdělovač a napojení dvou proudnic na hadice C a jejich roztažení. Pak už čekal na závodníky jen co nejrychlejší běh do cíle.

S nástrahy trati se nejlépe v kategorii do 30 let vypořádal Radek Váňa z SDH Lubina-Větřkovice s časem 2:51,64, jen s těsným náskokem před Martinem Kolibou z HZSP Letiště Mošnov s časem 2:52,41 a třetím Martinem Janušem z SDH Halenkov s časem 3:03,06.

V kategorii nad 30 let pak byl nejlepší Luboš Hodura z SDH Hukovice-3:28,71, druhý Ondřej Fabián- 3:34,71 a třetí Stanislav Fabík z SDH Větřkovice-3:40,09.

To, že trať nebyla nikterak lehká, se přesvědčilo několik závodníků, kteří museli svůj výkon ukončit z důvodu chybějících sil.

Velký obdiv si zaslouží obě závodnice, které se postavily na start stejně náročné trati jak muži. První startující za vydatné podpory přihlížejících trať dokončila, druhá pak dokázala zdolat zhruba třetinu trati a zastavil ji až výstup po schodišti ve školní budově.

Velký dík patří organizátorům za velmi zdařilý závod a celkovou organizaci.

Ondřej Fabián

Sdílet