Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brněnském Zetoru hořela hala s odpadem. Hasiči vytvořili 3 bojové úseky

Požár v areálu v Trnkově ulici byl hasičům ohlášen v 7.19 hodin. Oheň zachvátil halu, která sloužila jako sklad drceného směsného odpadu, zpracovávaného na palivo pro cementárny.

Protože v hale hořel odpad na ploše zhruba 30 krát 30 metrů, požár zasáhl také sousední sklad traktorových pneumatik a hrozilo jeho rozšíření na sousední objekty včetně trafostanice, krajské operační a informační středisko HZS JmK na místo postupně vyslalo 11 jednotek hasičů. S velkokapacitními cisternami i výškovou technikou k zásahu vyjely profesionální jednotky ze stanic v Lidické, Zaoralové, Bauerově a Točné ulici v Brně a v Pozořicích, jednotky ze Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně a Správy železniční dopravní cesty, a dobrovolné jednotky z brněnských městských částí Slatina, Židenice, Husovice, Obřany a Bohunice.

Vzhledem k oblaku hustého dýmu, který se od požářiště šířil do okolí, k monitorinku ovzduší vyjel tým chemiků z laboratoře HZS JmK v Tišnově. O situaci hasiči informovali starosty městských částí, strážníci Městské policie pomocí tlampačů na zásahových vozidlech tlumočili obyvatelům Líšně, Židenic a částí Brno-sever a Maloměřic-Obřan výzvu, aby nevětrali a omezili pohyb na ulicích. Měření kvality ovzduší na šesti místech v okolí, kde byl cítit zápach kouře ale neprokázalo žádný výskyt škodlivin v nadlimitních hodnotách.

Hasiči, kteří do silně zakouřené haly mohli proniknout jen v dýchacích přístrojích, zásah rozdělili na tři úseky. Proti plamenům nasadili šest vodních proudů s pěnidlem a k doplňování cisteren zřídili kyvadlovou dopravu od dvou čerpacích stanovišť. Ke koordinaci jednotlivých činností byl zřízen štáb velitele zásahu.

Kromě hašení hořícího odpadu také hasiči vyklízeli uskladněné a zčásti ohořelé pneumatiky. Díky rychlému a účinnému zásahu se oheň podařilo v 8.25 hodin dostat pod kontrolu. Po vyklizení skladu pneumatik, kontrole prohořelých částí střechy a dohašení lokálních a skrytých ohnisek hoření hasiči likvidaci požáru ukončili v 10.40 hodin.

Provozovatel skladu drceného odpadu nasadil kolový nakladač k vyklízení doutnající směsi, navršené až do výšky 10 metrů. Ke střežení požářiště a požární asistenci při vyvážení odpadu z haly na místě zůstala jedna jednotka hasičů.

Příčinu vzniku požáru zjišťují vyšetřovatelé HZS JmK ve spolupráci s policejními experty. Škoda na objektu i uskladněném materiálu zatím nebyla vyčíslena.

Jednotky na místě požáru:

  • PS Lidická,
  • PS BVV,
  • PS Lískovec,
  • PS Líšeň,
  • SDH Brno Husovice,
  • SDH Brno Obřany,
  • SDH Brno Židenice,
  • SDH Brno Slatina,
  • HZSp SŽDC Brno,
  • PS Pozořice
Sdílet