Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu v Českém Krumlově se před příjezdem hasičů marně snažili hasit přístroji

V 7:41 hodin přijalo Operační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o požáru domu v Horní ulici v Českém Krumlově. Na místo byly vyslány osádky dvou cisteren a automobilového žebříku z českokrumlovské stanice a zároveň byla svolána jednotka místních dobrovolných hasičů.

Průzkum místa události ukázal, že se jedná o požár v druhém nadzemním podlaží dvoupatrové budovy, kdy hoří podlaha na ploše cca 2 × 3 metry a požár se dále šíří stěnami do stropu. Jednalo se o neobydlený půdní prostor.

Požár se ještě před příjezdem hasičů snažil uhasit provozovatel dvěma přenosnými hasícími přístroji. Požár však vzhledem k silnému zakouření a rychlému šíření nemohl sám zvládnout.

Zasahující hasiči na uhašení nasadili dva vysokotlaké proudy a po několika minutách požár dostali pod kontrolu. Úplnou likvidaci, kdy hasiči museli část podlahy a konstrukcí rozebrat, velitel zásahu nahlásil v 9:10 hodin. Přesně po dvou hodinách byl zásah hasičů ukončen.

Vzniklá škoda byla vyčíslena na Kč 50 000,–-, hodnota uchráněného majetku (střecha, vybavení v 1. nadzemním podlaží) činí Kč 1 000 000,–-. Příčina vzniku požáru je v šetření vyšetřovatele HZS ÚO Český Krumlov a Policie ČR.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet