Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vsetíně na Jesenické ulici došlo k požáru střechy bývalé pekárny, předběžné odhady hovoří o milionové škodě

V 11:23 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů ve Zlíně oznámení o požáru střechy bývalého objektu pekáren na ulici Jesenická ve Vsetíně.

Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Vsetín s jedním zásahovým vozidlem a automobilním žebříkem AZ 30, posílaná jednotkami dobrovolných hasičů města Vsetín a obcí Jablůnka a Valašská Polanka.

Po příjezdu na místo požáru bylo zjištěno plamenné hoření lepenkového střešního pláště rekonstruované budovy. V první fázi se zdálo, že požár nenabyl většího rozsahu. Následně se však ukázalo, že plameny zůstaly skryty pod izolací střechy a šíří se na celou její plochu, která činí asi 20 × 40m.

Jednotky okamžitě zahájily hasební zásah a to i s využitím výškové techniky. Vzhledem ke skutečnosti, že bylo nutné provádět také současné rozebírání střechy, aby bylo možno likvidovat všechna ložiska hoření, požádal velitel zásahu o vyslání dalších posilových jednotek s dýchací technikou.

Operační důstojník následně vyslal na místo požáru jednotku profesionálů z Valašského Meziříčí a jednotku dobrovolných hasičů obce Halenkov.

Vzhledem k rozsahu požáru, který se i přes intenzivní hašení nedařilo lokalizovat, byl v 11:50 hodin vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Prioritou bylo nasazení hasičů s dýchací technikou při rozebírání střešního pláště.

Plameny, které zůstaly stále skryty pod střešním pláštěm se nakonec rozšířily na celou plochu střechy. Rozsah požáru si vyžádal povolání dalších posilových jednotek a to z Uherského Hradiště a Karolinky. Jednalo se především o posílení výškovou a dýchací technikou. Pro doplnění zásahových vozidel byla velitelem zásahu zřízena kyvadlová doprava vody z místní hydrantové sítě.

O vzniku události a jejím rozsahu byli mimo řídících a velitelských složek HZS Zlínského kraje informováni také zástupci města Vsetín.

Na místě události také zahájili prvotní úkony vyšetřování příčiny vzniku požáru vyšetřovatelé hasičů z Valašského Meziříčí a policisté. O požáru byl také informován krajský vyšetřovatel požárů ze Zlína.

V 13:40 hodin zahlásil velitel zásahu lokalizaci požáru.

Na základě doposud provedeného šetření na místě události vyšetřovatelé zjistili, že v době před vznikem požáru byly v objektu prováděny práce s otevřeným plamenem, kdy byly likvidovány ocelové konstrukce střechy.

Další šetření události pokračuje v součinnosti s policií. Majitel objektu také upřesnil výši vzniklé škody, která by se měla pohybovat okolo 2 000.000,– Kč. Přesné vyčíslení škody bude možné až po likvidaci požáru a prohlídce objektu.

foto: HZS ZLK a JSDH Jablůnka

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet