Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dodávka vezla radioaktivní látku

K dopravní nehodě pick-upu, který narazil do stromu mezi obcemi Jindřichov a Třemešná na Bruntálsku, vyjížděla v pátek 6. 10. 2006 odpoledne čtyři vozidla Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje.

Řidič vyvázl s lehkými zraněními, ale až dodatečně hasiči zjistili, že jeho renault vezl radioaktivní látku – radioizotop iridium 192 – pro medicínské účely.

Dopravní nehodu oznámila na operační středisko hasičů zdravotní sestra ze sanitky v pátek krátce po půl druhé odpoledne. Na místo vyrazila jednotka z hasičské stanice v Krnově. Až na místě profesionální hasiči zjistili, že auto vezlo radioaktivní látku.

Ředitel územního odboru HZS Moravskoslezského kraje v Bruntálu ihned rozhodl o nasazení chemického a protiplynového vozidla. Mezitím byla vytýčena nebezpečná zóna – zhruba 50 metrů na každou stranu od havarovaného vozidla, které zřejmě nezvládlo zatáčku, narazilo do stromu a bylo vymrštěno zpět na silnici. Proběhla první měření speciálními přístroji, zda nedošlo k úniku radioaktivní látky.

Zasahující hasiči si oblékli ochranné obleky a za stálého měření zjistili, že uvnitř auta leží ocelový válec – schránka na malý váleček s iridiem. S řidičem pick-upu, kterého vezla sanitka do nemocnice v Krnově, se rovněž domlouvali telefonem. Potvrdil, že ani jeden z obalů není porušen. Obal údajně zkontroloval hned po nehodě.

Hasiči počkali na místě dopravní nehody na to, až z Ostravy přijedou zástupci firmy, která iridium převážela, a převezmou si ho. Také pomohli s naložením havarovaného vozidla na auto odtahové služby a provedli úklid místa nehody. Na místo se dostavil také zástupce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a kontroloval podmínky, za jakých osobní auto radioizotop vezlo. Iridium 192 se využívá ve zdravotnictví například při ozařování nádorů.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet