Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana na skalách si žádala spolupráci hasičů, záchranářů i horské služby

Dnes se na libereckém letišti a ve skalní oblasti Ještědský hřeben konalo velké cvičení složek IZS. Na programu byla záchrana osob lezeckou skupinou hasičů ve spolupráci s vrtulníkem ZZS a také Horskou službou ČR oblast Jizerské hory.

„Během dopoledne jsme si na letišti vzájemně představili postupy a materiálové vybavení, které používáme při záchraně osob z těžko přístupného terénu a domluvili se, jak budeme společně postupovat při skutečném zásahu,"

popisuje začátek cvičení jeho zpracovatel mjr. Ing. Pavel Viták, vedoucí oddělení IZS a služeb ÚO Semily.

Odpoledne si pak prakticky vyzkoušely komunikaci posádky vrtulníku a všech zúčastněných složek na součinnostním ka­nále

„I“ při dvou záchranných akcích. „Na prvním pracovišti bylo provedeno vyzvednutí zraněné osoby vrtulníkem přímo z ukloněné skalní stěny. Lezci HZS byli pomocí záchranáře HS ČR dopraveni v podvěsu na vrchol skalní věže, kde zřídili jištění, slanili k zraněné osobě, připravili ji na transport v podvěsu pod vrtulníkem a přivolali si vrtulník k provedení transportu,"

líčí Pavel Viták.

Jak pokračoval, současně na druhém pracovišti probíhala záchrana horolezce, který po pádu zůstal viset pod převisem a nešlo ho tedy vyzvednout přímo ze skalní stěny.

„Lezci si pod stěnou připravili nosítka na provedení transportu. Požádali posádku vrtulníku o vysazení záchranáře z HS ČR na skalní vrchol ke zřízení jištění a spuštění lana, na kterém byl zraněný horolezec spuštěn na zem. Zde byl zraněný horolezec přikurtován do speciálních nosítek ve výbavě HZS a přenesen do sedla, odkud byl dále transportován v podvěsu pod vrtulníkem,"

Vrtulník během cvičení několikrát přistál na parkovišti na Výpřeži, kde se vyměnili „vysazovači" a záchranáři ZZS a HS, aby si i oni procvičili svoji činnost.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet