Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň poškodil lisovnu plastů

Několikasetti­sícovou způsobil požár v lisovně plastických hmot, k němuž hasiči vyjížděli v pátek večer do Jarní ulice v Brně-Maloměřicích.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 20:30 hodin a při jeho likvidaci zasahovalo šest jednotek – tři jednotky HZS z požárních stanic v Lidické ulici, na výstavišti a ve Slatině, jednotka HZS Českých drah a dobrovolní hasiči ze Soběšic a Husovic. Požár se rozšířil na výrobní a skladovací halu o půdorysu cca 10 × 30 metrů o výšce cca 6 metrů. Celý prostor byl silně zakouřen, a protože plameny šlehaly po celé ploše, hasiči proti nim nasadili tři vodní proudy do oken a pomocí třicetimetrového automobilového žebříku se střechy objektu. Ze vstupního prostoru haly po zmírnění prudkého žáru hasiči vytlačili ožehnuté vozidlo Škoda Felicia a z objektu vynesli čtyři tlakové lahve s propanbutanem a chladící směsí. Požár se podařilo lokalizovat ve 21:35 hodin, likvidace včetně rozebírání a dohašování prohořelých zbytků plastů a vynášení krabic s doutnajícím materiálem pokračovala do 23:15 hodin. Hasiči vzhledem k silnému zakouření zasahovali v dýchací technice. Měření prokázalo zvýšené koncentrace chlorovodíku a oxidu uhelnatého, prostor se ale podařilo pomocí přetlakové ventilace účinně odvětrat a toxické zplodiny hoření neohrozily okolní bytovou zástavbu.
Při požáru nebyl nikdo zraněn, příčinou jeho vzniku byla technická závada na elektroinstalaci osvětlení haly. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 300 tisíc korun – jde o orientační odhad, přesná výše bude stanovena až po podrobné kontrole stavu lisovacích forem a dalších zařízení v hale.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet