Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry.cz i příští rok

Nikdo ze současné redakce serveru požáry.cz určitě nepochybuje o tom, že končící rok 2002 byl značně náročný. I přes prožité starosti, nás naplňuje blažený pocit radosti a spokojenosti nad vykonanou prací, která je zřetelně vidět na tváři serveru požáry.cz.

Prvního půl roku fungování serveru požáry.cz je za námi. Pro náš server to byl půlrok velice zásadní a klíčový. Samozřejmě největší událostí pro server bylo spojení několika hlavních webů v oblasti PO. O tomto spojení jsem psal v článku „Začala nová éra serveru POŽÁRY.CZ.“ Že to bylo spojení správné, už v tuto chvíli není pochyb.

Víc hlav víc ví …a víc udělá
To, že na serveru začali pracovat lidé, kteří měli s internetem jisté zkušenosti a sami provozovali několik webů, je určitě přínosem. Frekvence nově vložených článků se zlepšila, každá rubrika je pravidelně doplňována informacemi. Víc lidí má samozřejmě víc názorů a věřte, že někdy je opravdu těžké se dohodnout. Osobně ale myslím, že právě toto dělá web lepším. Není jednostranný, nemá „ruku“ jednoho či dvou lidí. Naším dalším směrem jsou aktivity mimo internet. Věřte, že dělat hasičské internetové stránky a ještě vymýšlet, organizovat a shánět finanční prostředky na akce pro hasiče, resp. pro veřejnost, je hodně težké. My se ale o něco takového snažíme.

IRON FIREMAN 2002 aneb jak jsme si sáhli na dno sil
Než jsme začali vymýšlet a organizovat tuto soutěž, tušili jsme, že to bude náročné. Nikdo z nás ale netušil jak. Vždyť směr, jaký jsme zvolili nemá, v konání požárních sportů či soutěží obdobu. Chtěli jsme soutěž přiblížit široké veřejnosti, ukázat hasiče v tom nejlepším světle a celou akci dostat do médií. Myslím, že se to povedlo. Celá akce byla dost komerční a to právě tento druh soutěže potřebuje. Dokázali jsme všem ukázat, jak se dá tento druh sportu zorganizovat. Perfektní pořadatelská služba, příprava prostředí, kde se akce uspořádala, servis pro závodníky, finanční odměna vítězi (10.000,–Kč) a podpora médií, to byly hlavní úspěchy soutěže IRON FIREMAN 2002. Nic z toho, by ale nešlo bez peněz sponzorů a bez odhodlání a nasazení všech lidí, kteří nám pomáhali. IRON FIREMAN 2002 by se bez této podpory neuskutečnil, proto všem, kteří pomohli děkujeme.

PYROS 2002, vyšli jsme mezi hasiče
V roce 2001 se mi v hlavě rodila myšlenka informovat aktuálně a on-line na internetu o konání veletrhu či akce související s požární ochranou. Když jsem pak se svými kolegy celý projekt začal plánovat, navštívili jsme manažery veletrhu PYROS resp. BVV, a.s. a naší vizi jim představili. Líbila se a pro náš server se tak otevřela další, na hasičském internetu nevídaná, možnost. Stali jsme se oficiální mediálním partnerem největšího veletrhu požární techniky u nás. Bylo to naše první mediální partnerství, byly jsme bez velkých zkušeností, ale plni plánů a vizí. Dnes, po veletrhu, víme, že jsme přinesli do oblasti hasičského internetu další prvek. Aktuální zpravodajství, které jsme realizovali přímo z veletrhu podkreslené fotografiemi, bylo pro nás technicky velice náročné, ale v omezené podobě jsme ho dokázali realizovat. Víme také, že se dá ledacos v této oblasti vylepšovat. Obecně ale myslím, že jsme jako mediální partneři uspěli. Bez loajálnosti a přímé či finanční podpory samotného veletrhu by to samozřejmě nešlo. Největší odměnou byla pro nás možnost ukázat se hasičskému světu přímo na veletrhu.

Máme oporu nejen u sebe samých
Bez pomoci ostatních, přímo nezúčastněných lidí, by server nebyl tak úspěšný. Naše spolupráce s médii (iDNES, Flashnews, rádio IMPULS, Čro, Večerník Praha, rádio EXPRES a dalších) vynesla web do další dimenze. Máme díky tomu možnost přiblížit sebe i naše sponzory a inzerenty široké veřejnosti. Hlavně je ale požární ochrana šířena nejen přes náš web, ale v daleko prestižnějších médiích. O to nám celou dobu šlo a je to náš hlavní úkol pro další rok. Hasiči si zaslouží popularitu a my se snažíme jim popularitu zajistit. Ať už je to konáním akce IRON FIREMAN, představením a podpory unikátního projektu psa na detekci hořlavých kapalin či zveřejnění některých článků a názorů hasičů v ostatních médiích. Velmi výraznou podporu však cítíme také u našich kolegů z oddělení FOTO – video, kteří nás „zásobují“ kvalitními fotografiemi. Bez nich by byl server požáry.cz chudší a méně výrazný.

Design, design a zase design
Jak jste si jistě všimli, server požáry.cz má asi 3 měsíce nový design. Byl vytvořen profesionálním grafikem a profesionálním programátorem. Tento design, ostatně jako každý, byl podroben kritice. Musím říci, že kladné ohlasy převyšovaly, ale našlo se i pár lidí, kterým se design nelíbí. Je to normální a mi to respektujeme. Věřte ale, že tento design dává serveru konečně svou vlastní tvář, je originální a nezaměnitelný. Pro náš web je právě toto velice důležité.

Stále chystáme nové věci
Určitě jsme neukončili tok svých nápadů a myšlenek. Stále je co vymýšlet a připravovat. Pracujeme na katalogu firem, freemailu a vylepšení diskusního fóra. Vymýšlíme nové akce. Budeme rádi za každý nápad a podnět který nám zašlete, vždyť je to Váš web.

Kdo a jak server požáry.cz dělá aneb jací jsme
Jak jsem psal již v úvodu, server požáry.cz „vyrábí“ několik lidí. Chtěl bych jim poděkovat:

Radek Kislinger jako šéfredaktor funguje naprosto bezvadně. Má hodně práce, články (ne)jsou aktuální a (ne)vždy k tématu, prakticky s námi (ne)má velkou práci. Někdy si však ostatní kolegové myslí, že jsou šéfredaktoři oni a toho pravého to trochu štve. Jako vzor je nám „jeho“ rubrika PREVENCE, která je každý den aktualizovaná a je přeplněna aktuálními články, které píše po večerech, protože přes den spí. Nicméně to bude určitě lepší ve chvíli, kdy se usadí a přestane dělat práci za jiné.

Luboš Samec má v této chvíli jako jediný připojení na NET doma a musí tak svůj rodinný rozpočet řadového hasiče (je u HZS již přes 15 let) zatěžovat pro vyšší zájmy webu. On sám je také pověřen vedením financí serveru a je možné, že to již nevydrží a s „po okraj naplněnou“ pokladnou upláchne neznámo kam. Já osobně v to tajně doufám, protože pokladna je plná dluhů.

Jirka Vítek je „velice oblíbený“ u hasičů . Ještě dnes máme všichni v paměti jak se každých 10 minut musel na PYROSu fotografovat se skupinkou mladých hasičů, kteří konečně na vlastní oči spatřili patriota hasičského internetu. U nás je hlavně díky tomu, ale protože jeho popularita začala trochu klesat a k organizaci IRON FIREMANa už ho prakticky nepotřebujeme, stal se zastupitelem Prahy 8 a tím si tak definitivně zajistil místo v naší redakci. Jeho doménou je vymýšlení stále nových a stále více finančně náročných akcí.

Josef Pajskr je srdcem serveru. Vymyslel redakční systém a díky němu je server vždy v běhu. Jen doufáme, že to „srdce“ odolá našemu náporu požadavků a nedostane infarkt. V těchto dnech jednáme o tom, že mu budeme platit vysokou pojistku, protože když tu on nebude, nebude tu ani server požáry.cz.

Jan Kostík je dvorní fotograf webu. Jeho oko drážního hasiče, zírající přes objektiv drahého fotoaparátu vytváří krásné fotky, které si chtěli koupit návštěvníci PYROSU, když je vystavoval v našem stánku. Dodnes nevíme jestli fotografie opravdu zpeněžil, ale nedávno byl viděn s novým objektivem.

Michal Procházka je naším tajným trumfem. Jeho aktivní pomoc při konání akce IRON FIREMAN nám velice pomohla. Jeho schopnost řídit hustou dopravu byla zúročena právě během akce. Je také nadšený mořeplavec a snaží se své zážitky a poznatky od moře dostat na náš web. Povedlo se mu to, jeho volné pokračování článku MAJÁKY měl veliký úspěch.

Michal Bruner má na starosti SDH a píše velice povedené články. Rovněž jeho pomoc při IRON FIREMANovi byla perfektní.

Libor Hladík je svodkař. Dává na web svodku, tzn. výjezdy pražských hasičů. Stále slibuje, že napíše článek, ale pravděpodobně je píše do šuplíku…nebo chystá svůj web.

Petr Holuša před půl rokem přesměroval svůj web infohasiči.cz na web požáry.cz. Od té doby jsme o něm moc neslyšeli….Petře, jestli žiješ, ozvi se.

Martin Kavka, tedy já, jsem oficiálně ředitel, ale osobně si myslím, že ředitel je každý z nás. Vždy mě pobaví, když mi někdo řekne, že četl článek, který jsem napsal na server. Je to úsměvné, protože já tam nikdy nic moc nenapsal. Všechno to dělají kolegové a já jen občas vypotím takové to závěrečné, slavnostní či sváteční slovo. Zkouším také shánět peníze pro web. Dlouho už ale asi ředitelem nebudu, protože peněz je stále málo…ostatně jako všude.


Speciální poděkování všem, kteří připravovali podobu stánku našeho webu na veletrhu PYROS. Myslím, že jsme obrazně z vody udělali krabicové víno, i když mě občas vadilo, že si náš svérázně designérsky laděný stánek pletli lidé s prodejním stánkem triček a mikin nebo fotek Jana Kostíka. Také nám bylo divné, že uniformovaní důstojníci z GŘ HZS ČR se obloukem stánku vyhýbali, paradoxně tak přilákali „obyčejné“ hasiče. Výjimku tvořil snad jen tým časopisu 150 Hoří, kterému za toto a za spolupráci v roce 2002 děkujeme.
Stejně tak děkujeme ostatním časopisům jako je ALARM Revue a RESCUE REPORT.
Upřímné poděkování patří řediteli HZS hl.m.Prahy panu Gosmanovi a celému HZS Praha, který nám nejvíce pomáhá tím, že nás vše co jsem psal nechá dělat.
Závěrem bych chtěl poděkovat všem kolegům, kteří server www.pozary.cz zcela zdarma připravují nebo mu pomáhají. Všem inzerentům a sponzorům, kteří nás drží nad vodou a všem Vám, návštěvníkům stránek, protože bez Vás by nebylo nás. Děkujeme.

Krásné Vánoce a úspěšný rok 2003.


Martin Kavka



Na serveru Lupa.cz

O vzniku serveru pozary.cz

O IRON FIREMAN 2002
Sdílet