Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osvětlovací systém FIREBALL jsme vyzkoušeli ve Zbirohu. Dobře se s ním pracuje a má kvalitní konstrukci

Na vlastní kůži jsme si otestovali v Expozici požární ochrany ve Zbirohu osvětlovák FIREBALL od firmy Pavliš a Hartmann. V interiéru, v zakouřeném prostředí a pak i v exteriéru nám FIREBALL svítil velmi dobře. Ve článku najdete také video z celé akce.

V krásném prostředí technických skvostů a díky vstřícnosti Petra Bízy nám zástupci firmy světlo osobně předvedli.

Samotný balón je velmi skladný a jeho rozbalení trvá několik sekund, následně je možné ho upevnit ke stativu, který je výsuvný. Obsluhu stativu je možné zajistit jedním hasičem. Při vysouvání do maximální výšky je pak potřeba dvou lidí pro větší stabilitu.

Celý systém stativu je vybaven nastavitelnými opěrami (nohy stativu), které mohou stabilizovat světlo i na nerovném terénu nebo v kopci. Stativ je možné doplnit kotvícími lany a kolíky umožňujícími stabilní ukotvení proti převrácení. Osvětlovací balón lze připojit i k jinému držáku nebo systému. Aretaci zajišťují šrouby, vše pevně drží a zpracování je na velmi vysoké úrovni.

Náběh světla do 100% svítivosti trval asi 2,5 minuty, přičemž 80% výkonu dosáhlo světlo do minuty. Světlo nemá stroboskopický efekt díky elektronickému předřadníku, takže tedy nebliká. Samotný balón, tedy kryt výbojky, je z materiálu, který ji chrání proti vodě. Upravený je tak, aby světelný rozptyl mířil shora dolů a nevytvářel nežádoucí stíny. Světlo tedy neoslňuje pracovníky přímým zářením zdroje.


Světlo FIREBALL slouží k osvětlování ploch při požáru, požárních soutěžích nebo autonehodách. Světlo je vhodné do podmínek zásahu pro svou rychlou montáž. Ke složení svítidla potřebují dva hasiči cca 3 min a to včetně postavení stativu a vysunutí na maximální výšku, která činí necelých 5 metrů.


Instalace svítidla je velmi jednoduchá. Fireball je uložen v ochranném obalu. Po vyjmutí stačí uchopit balón za horní aretační hlavici a stlačit směrem dolů, dokud nenarazí na dorazy. Potom je nutné aretační hlavou otočit ve směru a tím se celý systém zajistí. Napnete tím potah balónu. Stativ je skládací a jeho rozložení je jednoduché a intuitivní. Jedinou výtkou snad může být fakt, že ačkoliv je osvětlovací balón dodáván v ochranném krytu, obal na stativ chybí. Je možné ho sice převážet ve složeném stavu, ale bez obalu.

Systém FIREBALL je dodáván spolu s elektronickým předřadníkem o vysokém kmitočtu, které nevydává hluk a umožňujje regulaci výkonu a to i až o 10% nad nominální hodnotu. Systém se nepřehřívá, přívodní kabel je kvalitní a nedochází u něj k zamotávání a překroucení.

Redakční testování

Nenechali jsme si ujít možnost vyzkoušet FIREBALL v praxi a to v hasičském muzeu ve Zbirohu. V úplné tmě haly balón osvětlil exponáty velmi dobře. Místo jsme i zakouřili pomocí vyvíječe kouře. I v těchto podmínkách se osvětlovací balón osvědčil.

Dalším testem bylo osvětlení venkovní plochy s částečným svitem pouličních světel. FIREBALL „dosvětlil“ místo kolem nás velmi dobře a nedocházelo zde k výrazným efektům stínu.


TIP kde koupit: FIREBALL nabízí firma Pavliš a Hartmann na svém webu spolu se stativem


Posledním testem bylo osvětlení v hlubokém lese kolem 22:00 hodiny, tedy za absolutní tmy. Dosvit jsme testovali pomocí hadice „C“. Obstojné světlo bylo i na konci 20 m hadice, pracovat se dá reálně do cca 15 metrů od světla při vytažení balónu do výšky cca 3 metrů, přičemž maximální vytažení umožňuje stativ až do výšky 4,5 metrů.


CENY:

Osvětlovací balón FIREBALL 300 je za 29.600,– Kč bez DPH

Teleskopický stativ je za 8.900,– Kč bez DPH


Technické parametry a specifikace:

Přenosné světlo FIREBALL může být vybaveno:

  • 2 x metalhalogenovou výbojkou LW HIPE 150W a 2× elektronickým předřadníke 150W (eliminuje stroboskopický efekt) umístěný v tělese balónu.
  • 1× metalhalogenová výbojka 400W, 1× elektronický předřadník (eliminuje stroboskopický efekt) umístěný ve speciální schránce – ochrana krytí IP 54.
  • 1× metalhalogenová výbojka 1000W , 1× elektronický předřadník (eliminuje stroboskopický efekt) umístěný ve speciální schránce – ochrana krytí IP 54.

  • Napájení je 230V/50 Hz.
  • Krytí odpovídá IP 54
  • Výrobcem udaná teplota pro použití je –25°C až 35°C
  • Celková váha stativu je 16,5kg
  • Maximální výsuv stativu je 4,5 m
  • Rozměry složeného stativu: š.160mm v.1600mm
  • Hmotnost svítidla s předřadníky: 8,1kg
  • Rozměry složeného balónu: š.280mm v.1480mm
Sdílet