Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči společně s armádou na nohou, v Bedřichově unikl cvičně fosgen

Dnes dopoledne proběhlo v Bedřichově taktické cvičení složek IZS na požár automobilu přepravujícího fosgen v tlakových lahvích. Námět přiváděl cvičící do situace, kdy během jízdy došlo k požáru automobilu, se kterým stačila dvoučlenná posádka zaparkovat na parkovišti v Bedřichově.

Vlivem vysoké teploty při hoření došlo k nárůstu tlaku v tlakových lahvích a následnému úniku látky (únik fosgenu byl simulován dýmovnicemi). „Posádka automobilu již nedokázala odejít do bezpečí, řidič a spolujezdec leželi v bezvědomí na ploše vedle vozidla," popisuje dnešní modelovou situaci zpracovatel cvičení mjr. Ing. Petr Štajnc, vedoucí oddělení IZS a řízení JPO.

Jak pokračoval, všechny stanovené cíle cvičení byly splněny. „Byla procvičena součinnost mezi JPO a AČR s využitím štábu velitele zásahu, zásah na likvidaci požáru a řízení mobilní požární techniky v protichemických ochranných oděvech, zjišťování nebezpečné látky, stavba dekontaminace pro osoby a mobilní požární techniku a dekontaminace osob a nasazené mobilní požární techniky včetně plochy a prostoru," vyjmenoval Petr Štajnc.

Celkem se na cvičení podílely 3 jednotky PO se 16-ti cvičícími hasiči. Z AČR se cvičení zúčastnilo 6 převážně nákladních vozidel a 22 cvičících.

Fotografie: mjr. Ing. Petr Štajnc

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet