Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Fryčovic hořelo ve výkopu plynové potrubí, čtyři dělníci zranění

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v pátek 19. 10. 2012 kolem poledne u obce Fryčovice (okres Frýdek-Místek), kde začalo při výkopových pracích hořet plynové potrubí. Nehoda si vyžádala zranění – popálení čtyř dělníků, převzala si je Zdravotnická záchranná služba. Sanitky je odvezly do nemocnic.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno zhruba půl hodiny před pátečním polednem. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice ve Frýdku-Místku a jednotka dobrovolných hasičů z Fryčovic.

Když hasiči přijížděli k požáru, plameny šlehaly z výkopu do výšky tří metrů. Hasiči použili na uhašení pěnu s vodou. Oheň se jim podařilo uhasit během deseti minut. Dalšímu úniku plynu zamezila poruchová služba plynáren.

Plyn hořel ve výkopu v okolí spojky dvou plynových potrubí o průměru 50 a 30 cm. Proč začal plyn unikat, zjišťovali páteční odpoledne na místě vyšetřovatelé HZS MSK a Policie ČR. Výslednou příčinou vzniku požáru bylo zjištěno, že k němu došlo při broušení armatury.

Zpráva ZZS MSK

Informaci o výbuchu v terénu, na poli poblíž obce Kateřinice, obdrželi operátoři KZOS před půl dvanáctou. Na místo události byly vyslány dvě posádky (lékařská a zdravotnická) ze stanoviště v Novém Jičíně.

Záchranáři ošetřovali čtyři muže, kteří byli zraněni při výbuchu plynu. Všichni byli při vědomí a se zdravotníky komunikovali, někteří však jevili známky psychického šoku po události.

Sedmačtyřicetiletý muž utrpěl popáleniny II.-III. stupně v oblasti obličeje a horních končetin, stejně jako jeho o sedm let starší kolega, jehož zranění se však krátce po události jevilo méně závažné. Další dva muži ve věku 28 a 29 let byli popáleni v oblasti hlavy, starší z nich navíc na horní končetině a v bederní oblasti.

Posádky záchranné služby se na místě postaraly o prvotní ošetření popálených ploch, podaly zraněným potřebné léky a následně zajistily transport všech postižených do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, kde je předaly na popáleninovém centru, uvedl PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet