Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský sedmiboj 2006

Za krásného podzimního odpoledne se v Brně-Obřanech pořádal 1. ročník hasičského sedmiboje. Soutěž pořádal místní Sbor dobrovolných hasičů v parku vedle hasičského domu. Zázemí pro závodníky bylo perfektně připraveno na nádvoří hasičské zbrojnice.

Samotná soutěž se snažila simulovat některé činnosti u zásahu.

Povinným vybavením závodníků byla ochranná přilba, zásahový kabát, rukavice, dýchací přístroj, opasek se sekyrkou a zásahové boty. Na start se postavilo celkem 38 závodníků, hlavně z brněnských dobrovolných jednotek, ale i z okolí. Byla mezi nimi i jedna statečná žena.
Trať měřila 70 metrů a provedení disciplíny bylo takové, že:

Závodník odstartoval, musel vypnou vypínačem elektrický proud a projít úzkou brankou. Za ní uchopil dva hadicové koše s hadicemi B, které přenesl na vzdálenost 10 metrů. Poté musel prolést zúženým 3 metry dlouhým prostorem, za kterým stály 2 velké sněhové hasící přístroje. Pořadatelé je vylepšili kamením, a tak přenesení na vzdálenost 10 metrů dalo závodníkům zabrat.

Další překážkou byla simulace dopravní nehody. Závodník musel šetrně vyprostit z vraku automobilu a přenést 60 kg vážící figurínu na vzdálenost 10 metrů. A na řadu přišlo „oblíbené“ 60 kg závaží, které museli závodníci pomocí palice posunout po dráze o 110 cm. Těsně před cílem závodník uchopil zavodněnou hadici „C“, kterou roztáhl. A pak už následoval cíl.

Trať byla vzorně připravena, čas měřen elektronicky a na všechno pečlivě dohlížel hlavní rozhodčí ing. Petr Kupka z JSDH Adamov. Celou soutěž provázela příjemná atmosféra bez protestů. Zvítězili všichni, kdo dokončili. Místní hasiči připravili spoustu cen, a tak spokojeni byli skoro všichni. Snad se v Obřanech uvidíme příští rok zase.

A perlička na závěr. Začátek soutěže „zpestřila“ dopravní nehoda motocyklisty a OA na křižovatce přímo u hasičského domu. Motorkář při předjíždění narazil do boku auta. To ho rozhodilo a přes obrubník skončil i se svým strojem v hustém křoví přímo u startu závodu. Utrpěl naštěstí jen drobné zranění a před příjezdem ZS jej ošetřili členové místní jednotky.
Zajímavější bylo vyproštění samotného motocyklu, který musel být členy JSDH Adamov za pomoci motorové pily z křoví vyřezán a předán policii ČR. Škoda, že k tomu nemáme foto.

Za přispění velitele JSDH Obřany
Zdeňka Vyšinky

Mirek Vantuch

Plánek trati
Výsledky podle kategorií
Celkové výsledky
Sdílet