Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v poslední chvíli zachránili muže na skále, kterému postupně došly síly

K záchraně dvou mužů z hloubky i výšky dnes hasiči vyjížděli v Brně. Mladému lezci na skále zachránili život v poslední chvíli.

Krátce po 11. hodině dopoledne byli hasiči přivoláni do Husovy ulice v centru města k záchraně dělníka, který se při stavebních úpravách propadl do větrací šachty u hotelu International. Na místo vyjela jednotka ze stanice v Lidické ulici s družstvem hasičů – lezců s výcvikem a technikou k záchraně osob z výšek a hloubek. Při jejím příjezdu byl muž na dně šachty v hloubce zhruba pěti metrů v péči zdravotníků.

Protože nad zraněným dělníkem i zdravotníky byla nestabilní kovová konstrukce, kterou se muž do šachty propadl, hasiči nejdříve provizorně zajistili tuto konstrukci. Dělníka pak z šachty vytáhli na nosítkách pomocí hydraulické ruky technického automobilu a kladkostroje s lany. Nosítka s dělníkem při vytahování na laně jistil jeden z hasičů – lezců. Na povrchu hasiči zraněného muže opět předali zdravotníkům a pomohli ho naložit do sanitky.

Odpoledne hasiči – lezci v poslední chvíli zachránili život 23letému muži, který bez techniky a zajištění lezl na skálu v lomu Hády v Brně-Maloměřicích. Mladému muži se podařilo po skále vylézt až do výšky zhruba 40 metrů. Necelé dva až tři metry od vrcholu skály mu však došly síly a nemohl nahoru ani dolů. O nesnázích amatérského horolezce hasiče v 16.53 hodin uvědomili svědci jeho výstupu. K záchraně mladíka vyjeli hasiči – lezci ze stanice v Lidické ulici a hasiči ze stanice v Zaoralově ulici.

Ke skále se hasiči se zásahovými vozidly nemohli dostat, takže s lany a další technikou na místo doběhli pěšky. Po zhodnocení situace bylo zřejmé, že vyčerpaný mladík se z posledních sil drží malého skalního výběžku nad čtyřicetimetrovou hloubkou a o jeho životě budou rozhodovat minuty. Hasiči proto o kmen stromu nad skálou rychle ukotvili lano a jeden z lezců slanil k mladíkovi. V okamžiku, kdy se lezci podařilo mladíka připoutat na záchranný postroj k sobě, se uvolnil a spadl dolů kus skály, na kterém se mladík dosud držel. K vyčerpanému muži se po laně spustil další hasič – lezec a mladíka pak hasiči pomocí horolezecké techniky spustili dolů. Tam vyčerpaného amatérského horolezce zraněného padajícím kamením předali do péče zdravotníků.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet