Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS spolupracovaly při záchraně pacienta z lesa, zranil se u zříceniny hradu Kobrštejn

V neděli ráno byly povolány jednotky hasičů, Horské a Zdravotnické záchranné služby ke zraněnému muži, který se vydal „spát pod širákem“ společně se svými kamarády na zříceninu hradu Kobrštejn .

Událost se stala v neděli 21. 10. 2012 kolem 2 hodiny ranní. Na místě jako první zasahovala Horská služba (dále jen „HZ“). Ta muže ošetřila a zafixovala do transportních pomůcek. Jelikož strmý, kamenný a celkové lesní prostor byl velmi nebezpečný, povolal si příslušník HZ hasiče k transportu muže na lesní cestu.

Na místo vyrazila jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Krnov a dobrovolní hasiči z Vrbna pod Pradědem. Jednotka dobrovolných hasičů z Krnova byla povolána na vlastní zbrojnici.

Po příjezdu všech vozidel hasičů na shromaždiště následovalo rozdělení a vyhledávání lesních cest, které vedou k místu události. Hledání v ranních hodinách bylo komplikované. V lese nebyl signál českých operátorů, dokonce byl problém i s vytočením čísla 112. Avšak po všech nesnázích bylo spatřeno vozidlo horské služby a u něj ukazatel k hradu. Velitel vrbenských hasičů poté nasměroval ostatní vozidla, kudy se mají k místu dostat.

Nyní museli hasiči vystoupat asi 1 km do kopce po lesních stezkách. Jakmile urazili uvedenou vzdálenost, našli místo nehody a poraněného muže, který byl v péči HZ. Muž, cca 25–30 let utrpěl pád z výšky 3 m, poranění hlavy a zad. Jeho stav byl vážný. Vše doprovázelo alkoholové opojení a pacient se snažil i z nosítek vylézt.

Poté následoval nebezpečný transport na lesní cestu, kde bylo připraveno vozidlo HZ. Po snesení byl muž převezen z lesa na hlavní cestu, kde čekala posádka ZZS. Ta si muže převzala a pro hasiče zásah skončil. Na základnu se vrbenská jednotka vrátila ve 4:30.

Zasahující jednotky:

  • HZS MSK, CAS 25 T-815
  • JSDH Vrbno p. P., CAS 24 T-815, DA VW. Crafter
  • Horská služba
  • ÚSZS MSK (posádka RZP)

Info: Marek Formánek a Ladislav Jelínek
Foto: www.tisicovky.cz

Sdílet